Navigation

K+S: met resultaten - geen reden tot actie - aandeel OCI

Het Duitse K+S $SDF heeft in het eerste kwartaal van 2024 een omzet behaald van 988 miljoen euro, een daling vergeleken met de 1,2 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Dit bedrijf heeft kruisverbanden met de activiteiten van OCI $OCI. We doen niks in deze sector. Ook niet met OCI, waarbij we bij dit bedrijf het organisatieproces veel te rommelig vinden, waardoor de gewone aandeelhouder weinig profiteert.

De cijfers

De bedrijfswinst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) bedroeg 200 miljoen euro bij K+S, aanzienlijk lager dan de 454 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023.

De aangepaste vrije kasstroom was 111 miljoen euro, bijna gelijk aan de 113 miljoen euro van het voorgaande jaar. Deze resultaten overtroffen echter de verwachtingen van de kapitaalmarkt, wat aangeeft dat K+S ondanks de dalingen beter presteerde dan analisten hadden voorspeld.

Voor het volledige jaar 2024 bevestigt K+S zijn financiële vooruitzichten met een EBITDA die zal variëren tussen 500 en 650 miljoen euro en een aangepaste vrije kasstroom die naar verwachting ten minste break-even zal zijn.

De bevestiging van deze vooruitzichten ondanks de lagere resultaten in het eerste kwartaal suggereert stabiliteit en een potentieel voor herstel in de rest van het jaar.

Sterke en zwakke punten

Sterke punten

  • Overtroffen marktverwachtingen met hogere werkelijke cijfers dan voorspeld.
  • Sterk Europees bedrijf met een hoge aandeel in gespecialiseerde meststoffen, wat een stabiele basis biedt.
  • Verhoogde verkoopvolumes in het eerste kwartaal, ondanks lagere gemiddelde prijzen.

Zwakke punten

  • Aanzienlijke daling van de EBITDA en omzet in vergelijking met vorig jaar.
  • Afhankelijkheid van potash marktcondities en onzekere contractafsluitingen met belangrijke markten zoals China en India.

Financiële vooruitzichten (guidance)

De bevestiging van de financiële vooruitzichten voor 2024, met een EBITDA tussen 500 en 650 miljoen euro en een aangepaste vrije kasstroom die break-even verwacht wordt, reflecteert een voorzichtig optimisme.

Ondanks een lager dan verwachte EBITDA in het eerste kwartaal, is de verwachting dat het jaarresultaat boven het onderste uiteinde van de geschatte range zal uitkomen, wat wijst op een mogelijk herstel in de latere kwartalen.

Commentaar van het management

Dr. Burkhard Lohr, voorzitter van het uitvoerend bestuur, benadrukt het succes van de sterke Europese activiteiten en de specialisatie in meststoffen als kernfactor voor de positieve start van het jaar. Dit verhoogt de waarschijnlijkheid dat de EBITDA voor het hele jaar boven het lagere einde van de verwachte range zal uitkomen.

Beoordeling van het aandeel

De resultaten van K+S in het eerste kwartaal van 2024, hoewel lager dan die van het voorgaande jaar, hebben de verwachtingen van de markt overtroffen, wat wijst op een sterkere onderliggende operationele kracht. Toch nog altijd te weinig om iets in deze sector te doen. Dus we doen ook niets met OCI.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.