Navigation

Kering: zwakke cijfers en sombere toekomst - implicaties en gevolgen

Kering: zwakke cijfers en sombere toekomst - implicaties en gevolgen

Kering $KER, het Franse luxeconcern dat eigenaar is van merken zoals Gucci, Bottega Veneta, en Yves Saint Laurent, heeft een significante daling in omzet gemeld voor de eerste helft van 2024 en is somber over de tweede jaarhelft. In dit artikel gaan we hier verder op in en wat we van de luxe sector kunnen verwachten waar we momenteel geen posities in hebben.

De totale omzet van Kering daalde met 11% naar 9,0 miljard euro, reeds gemeld door het bedrijf in een vooraankondiging Vooral Gucci, één van de belangrijkste merken binnen de groep, zag een scherpe omzetdaling van 18%, wat resulteerde in een omzet van 4,1 miljard euro.

Bovendien heeft Kering gewaarschuwd dat de operationele winst in de tweede helft van het jaar nog verder kan dalen met ongeveer 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2023.

Redenen achter de daling

De daling in omzet kan grotendeels worden toegeschreven aan een zwakke vraag in China en andere delen van Azië, met uitzondering van Japan. Dit weerspiegelt de bredere economische uitdagingen en veranderende consumentenvoorkeuren in deze regio's.

Financiële gevolgen

De financiële impact van deze daling is aanzienlijk. De EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) daalde met 28% naar 2,6 miljard euro.

De nettowinst kwam uit op 878 miljoen euro, een daling van bijna 50% ten opzichte van de bijna 1,8 miljard euro die in dezelfde periode vorig jaar werd behaald.

Implicaties voor de toekomst

Deze ontwikkelingen impliceren uitdagingen voor Kering en de luxesector als geheel. De dalende omzet en winstgevendheid kunnen leiden tot herstructureringen binnen het bedrijf, mogelijke bezuinigingen, en een herziening van strategische prioriteiten.

De focus kan meer verschuiven naar markten die nog steeds sterke prestaties leveren, zoals Japan, en naar het versterken van digitale verkoopkanalen om de omzet te stimuleren.

Kering zal waarschijnlijk ook moeten investeren in marketing en productinnovatie om de aantrekkingskracht van zijn merken te behouden en te vergroten.

Implicaties voor de aandelen

Beleggers moeten rekening houden met de mogelijkheid van aanhoudende dalingen in de aandelenkoers van Kering, aangezien de zwakke financiële resultaten en vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar kunnen leiden tot verminderd vertrouwen van investeerders.

Het aandeel zit ook in een dalende trend op basis van prijs gedreven actie, waarbij er ook al veel slecht nieuws in de koers zit. Echter, we weten niet hoeveel slecht nieuws er nog aankomt, of dat het grootste leed reeds is geleden. Dat maakt de koersvorming ook onzeker.

De vooruitzichten voor verbetering op de korte termijn zijn beperkt. De economische onzekerheid in Azië, met name in China, blijft een grote zorg. Ook de stijgende kosten van grondstoffen en productie drukken op de marges. Zonder significante verbetering in de wereldwijde economische situatie en consumentenvertrouwen, is het onwaarschijnlijk dat Kering op korte termijn een ommekeer zal zien in zijn financiële prestaties.

Daarnaast kampt Kering met problemen van overcapaciteit en voorraden. Door de dalende vraag zit het bedrijf opgescheept met grote voorraden onverkochte goederen wat leidt tot potentiële afschrijvingen. Het beheer van deze voorraden en het aanpassen van de productie aan de verminderde vraag zal een delicate balans vereisen om verdere financiële verliezen te minimaliseren.

Andere luxe aandelen kunnen ook nog verder getroffen worden. Ook een aandeel als LVMH, wat we als buitencategorie zien. Op dit moment nemen we geen acties met betrekking tot Kering of andere aandelen in deze sector.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.