Navigation

Herhaling: Lithium: enorm overshot lithium-ionbatterijen - zal verder toenemen

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Verwacht wordt dat de capaciteit van lithium-ionbatterijen in 2024 en 2025 verder zal toenemen dan de vraag, waarbij de capaciteit volgend jaar bijna 6TWh zal bereiken, terwijl de vraag naar verwachting onder de 2TWh zal liggen, aldus Bloomberg op basis van onderzoek.

Het overschot aan lithium en lithium-ionbatterijen houdt al geruime tijd aan en verschillende onderzoeksbureaus hebben aangegeven dat het nog tot minimaal 2026 kan duren voordat dit overschot omslaat in een tekort.

Dit wordt deels veroorzaakt door een vertraging in de verkoop van elektrische voertuigen, waardoor het aanbod na de opening van verschillende nieuwe mijnen en productiefaciliteiten voor lithium-ionbatterijen veel groter is geworden dan verwacht.

Na 2026, of mogelijk zelfs pas na 2027, kan het overschot naar verwachting omslaan in een tekort, wat de aandelen in de sector weer kan laten stijgen. Eén van deze aandelen is Albert Marle, een dominante speler met grote mijnen in Chili.

Hoewel het aandeel momenteel onder druk staat, blijven we vasthouden aan onze positie, aangezien we niet weten wanneer het weer zal stijgen. Bij Albert Marle hebben we posities ingenomen op $90, $290 en $173, dus momenteel staan we onder water.

Wanneer het overschot omslaat in een tekort, kunnen dit soort aandelen snel in waarde stijgen. Albert Marle is niet alleen actief in de mijnbouw, maar heeft ook belangen in de gehele keten van lithium.

We blijven dus vasthouden aan ons belang, ondanks de vooruitzichten van Bloomberg die wijzen op een blijvend overschot in lithium in de komende jaren, wat nog steeds tot lagere koersen in deze sector kan leiden.

Tot slot, de markt en ook wij dus kunnen er totaal naast zitten. Als het met lithium net zo gaat als met displays (flatscreens), dan zal de prijsdruk ook na 2026 en 2027 blijven aanhouden voor lithium en lithium-ionbatterijen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.