Navigation

Lockheed Martin: resultaten - op een stijging vanaf 320 dollar - visie

Lockheed Martin: resultaten - op een stijging vanaf 320 dollar - visie

Lockheed Martin $LMT heeft in het derde kwartaal van 2024 een netto omzet van $17,1 miljard gerapporteerd, wat een stijging van 1% is ten opzichte van dezelfde periode in 2023. We zitten sinds $320 op een stijgende.

Visie op het aandeel

Lockheed Martin, waar we al wat langer op een stijging zitten, opereert in een sector die essentieel is voor de mondiale veiligheid, met sterke vraag vanuit overheden, vooral de Verenigde Staten, die grote defensiebudgetten blijven toewijzen aan complexe technologieën en systemen.

Dit plaatst het bedrijf in een sector met stabiele en langdurige groei, waarbij strategische programma's zoals het F-35 gevechtsvliegtuig, raketafweersystemen en ruimtevaartoplossingen centrale pijlers vormen.

Ondanks enkele uitdagingen, zoals de vertraging in de onderhandelingen over het F-35 Lots 18-19 contract, maakt het bedrijf goede stappen om die problemen aan te pakken. De verwachting is dat deze onderhandelingen binnenkort zullen worden afgerond, wat een positieve invloed zal hebben op omzet, winst en kasstroom in de komende kwartalen.

Per divisie presteert Lockheed Martin robuust. De Missiles and Fire Control-divisie laat sterke groei zien met een omzetstijging van 8% en een operationele winststijging van 15%, gedreven door tactische en strategische raketprogramma's zoals de Guided Multiple Launch Rocket System en de Long Range Anti-Ship Missile. De Rotary and Mission Systems-divisie boekt eveneens vooruitgang met een omzetstijging van 6%, voornamelijk dankzij de stijgende productie van helikopters en radarprogramma's.

Hoewel de Aeronautics-divisie een lichte daling in omzet laat zien vanwege de vertraging in het F-35-programma, verwachten we dat dit slechts tijdelijk is. De orderportefeuille van de divisie blijft stevig, wat toekomstige groei ondersteunt.

Wat betreft markttrends is Lockheed Martin goed gepositioneerd om te profiteren van de wereldwijde toenemende vraag naar geavanceerde defensieoplossingen en ruimtevaarttechnologie. De ruimtevaartdivisie, hoewel licht dalend in omzet, profiteert van een toename in operationele winst en blijft sterk presteren binnen strategische programma’s zoals missieleveringen.

Overcapaciteit of prijsdruk lijken geen directe bedreigingen voor Lockheed Martin. De defensie-industrie wordt doorgaans beschermd tegen dergelijke marktdynamieken door langdurige, strategische contracten met overheden, die meestal voor vaste prijzen worden afgesloten. De sterke vraag naar defensie- en luchtvaartoplossingen zorgt ervoor dat de productiecapaciteit op een gezond niveau blijft. Bovendien hebben recente verbeteringen in technologie en digitalisering bijgedragen aan efficiëntere productieprocessen, wat Lockheed Martin in staat stelt om kostendruk te beheersen zonder concessies te doen aan marges of kwaliteit.

Op basis van de financiële prestaties, sterke vooruitzichten en de strategische positie van het bedrijf in een groeiende sector, blijven we positief over Lockheed Martin. Het bedrijf benut zijn marktleiderspositie in de defensiesector optimaal en is goed gepositioneerd om te profiteren van toekomstige kansen.

We zitten op een stijging en verwachten dat de focus op technologische innovatie, digitalisering, en het uitbreiden van internationale samenwerkingen voor verdere groei zal zorgen. Daarom behouden we een positief oordeel over het aandeel Lockheed Martin.

Sterke punten

De nettowinst bedroeg $1,6 miljard, of $6,80 per aandeel, iets hoger dan de verwachtingen. Het bedrijf heeft daarnaast een stijging van 5% in het kwartaaldividend aangekondigd, dat nu op $3,30 per aandeel staat.

Ook is de terugkoopautoriteit voor aandelen verhoogd met $3,0 miljard, waardoor het totale terugkoopprogramma op $10,3 miljard komt.

  • Omzet: Een omzetstijging van 1%, met een totale omzet van $17,1 miljard, dankzij hogere volumes in de C-130 en F-16 programma’s.
  • Nettowinst: Het bedrijf boekte een nettowinst van $1,6 miljard, wat neerkomt op $6,80 per aandeel.
  • Vrije kasstroom: De vrije kasstroom bedroeg $2,1 miljard in het derde kwartaal, wat wijst op een sterke liquiditeitspositie.
  • Aandelen terugkoop: Lockheed Martin verhoogde zijn aandelen terugkoopautoriteit met $3,0 miljard, waardoor het totale programma op $10,3 miljard komt.
  • Dividend: Het kwartaaldividend is met 5% verhoogd naar $3,30 per aandeel, wat een teken is van vertrouwen in de toekomstige cashflow.

Zwakke punten

  • Omzetdaling in Aeronautics: Een omzetdaling van 3% in de Aeronautics divisie, vooral veroorzaakt door vertragingen in het F-35 programma.
  • Lagere operationele winst in Aeronautics: De operationele winst in de Aeronautics divisie daalde met 2%, wat deels werd veroorzaakt door een ongunstige contractmix.
  • Vertraagde onderhandelingen F-35: De vertraging in de onderhandelingen over de F-35 Lots 18-19 contracten zorgde ervoor dat er geen omzet en winst werd erkend op kosten van $400 miljoen in het derde kwartaal.
  • Lagere vrije kasstroom: De vrije kasstroom daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, van $2,5 miljard naar $2,1 miljard, deels door lagere operationele kasstroom.

Vooruitzichten

Lockheed Martin heeft de financiële vooruitzichten voor 2024 naar boven bijgesteld. De netto omzet voor het volledige jaar wordt geschat op ongeveer $71,25 miljard, en de verwachte winst per aandeel is verhoogd naar $26,65. Ook de vrije kasstroom wordt naar boven bijgesteld naar $6,2 miljard. De onderneming verwacht dat de vertragingen in het F-35 Lots 18-19 contract in het vierde kwartaal worden opgelost, waardoor de omzet, winst en kasstroom positief zullen worden beïnvloed.

Cijfers

  • Omzet: De netto omzet voor het derde kwartaal bedroeg $17,1 miljard, een stijging van 1% ten opzichte van $16,9 miljard in dezelfde periode vorig jaar.
  • Nettowinst: De nettowinst bedroeg $1,6 miljard, een daling ten opzichte van $1,7 miljard vorig jaar.
  • Vrije kasstroom: De vrije kasstroom kwam uit op $2,1 miljard, lager dan de $2,5 miljard van vorig jaar.
  • Aeronautics: De omzet daalde met 3% tot $6,487 miljard door vertragingen in het F-35 programma. De operationele winst daalde met 2% tot $659 miljoen.
  • Missiles and Fire Control: Een omzetstijging van 8% tot $3,175 miljard en een operationele winststijging van 15% tot $456 miljoen, dankzij hogere volumes in tactische raketprogramma's.
  • Rotary and Mission Systems: De omzet steeg met 6% tot $4,367 miljard, maar de operationele winst bleef stabiel op $483 miljoen.
  • Space: De omzet daalde licht met 1% tot $3,075 miljard, terwijl de operationele winst met 5% toenam tot $272 miljoen.

Uitspraken van de CEO

Jim Taiclet, voorzitter en CEO van Lockheed Martin, benadrukte in het persbericht dat de strategische en operationele prioriteiten van het bedrijf vooruitgang boeken. Het bedrijf rapporteerde een record-backlog van meer dan $165 miljard, 48 F-35 leveringen, en een sterke productie op raketprogramma’s. Ook werd de vooruitzichten voor 2024 verhoogd vanwege sterke prestaties tot nu toe. Taiclet bevestigde tevens de investering in technologieën en internationale partnerschappen om de productcapaciteit uit te breiden en internationale verkopen te stimuleren.

Resumerend

Onze visie op Lockheed Martin blijft positief vanwege de sterke kasstroom, de stijgende winsten, en de solide orderportefeuille. Het bedrijf blijft investeren in technologie en internationalisering, wat de groei op de lange termijn zal ondersteunen. Ondanks enkele vertragingen in het F-35 programma en de lichte daling in de operationele winst bij Aeronautics, zijn de vooruitzichten voor 2024 en daarna sterk, wat bijdraagt aan ons optimisme voor de toekomstige prestaties van het aandeel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.