Navigation

ADP banen: sterker dan verwacht - visie

In juli heeft de particuliere sector 324.000 banen toegevoegd en is het jaarlijkse salaris met 6,2 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar volgens het ADP National Employment Report.

Nela Richardson, hoofdeconoom bij ADP, merkte op dat de economie het beter doet dan verwacht en dat een sterke arbeidsmarkt blijft bijdragen aan de bestedingen van huishoudens. Echter, de groei van de lonen is vertraagd, hoewel dit nog niet heeft geleid tot breedverspreide banenverliezen.

Visie op ADP rapport

Het rapport is net als vorige maand veel sterker dan verwacht. Toen dat rapport uitkwam, was er even sprake van zorg in de markt dat de Fed de rente meer zou moeten verhogen dan eerder aangenomen. Echter, de officiële banencijfers die daarna uitkwamen waren geen weerspiegeling van de ADP data.

Nu is het rapport weer beter. Dan wordt de vraag of dat ook zichtbaar wordt in de officiële banengegevens die vrijdag door de Amerikaanse overheid worden vrijgegeven.

Mocht dat zo zijn, dan neemt de kans toe dat de Fed inderdaad de rente met meer dan 25 basispunten gaat verhogen voordat de rente in de tweede helft van 2024 wordt verlaagd.

Uurlonen maken de data neutraal voor markten: signaal afname

Wat echter ook opvalt is dat de uurlonen volgens ADP zijn afgenomen qua stijging. Dit zien we eigenlijk als een belangrijk signaal dat de banengroei zelf afneemt. Het wijst er namelijk op dat de arbeidsmarkt minder krap kan worden. En dat wijst juist op een afkoeling van de banenmarkt.

De ADP data van deze deze woensdag worden dan ook door ons als neutraal voor de financiële markten gezien en voor het rentebeleid van de Fed. We moeten nu eerst het officiële banenrapport zien om andere conclusies te kunnen trekken.

ADP National Employment Report: Private Sector Employment Increased by 324,000 Jobs in July; Annual Pay was Up 6.2%
/PRNewswire/ -- Private sector employment increased by 324,000 jobs in July and annual pay was up 6.2 percent year-over-year, according to the July ADP®…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.