Navigation

Duitsland: plant-engineering sectorsector verzwakt - VDMA - conjunctuur - ECB

Duitsland: plant-engineering sectorsector verzwakt - VDMA - conjunctuur -  ECB

De laatste bevinding van het Duitse VDMA toont aan dat de orderportefeuilles van Duitse engineering-bedrijven opnieuw scherp zijn gedaald in november. De daling bedroeg 13% op jaarbasis.

Deze daling geeft aan dat de Duitse maakindustrie (engineering) het moeilijker heeft. Dit zal effect hebben op Nederlandse bedrijven die toeleveranciers zijn. Tevens kunnen de cijfers zelfs breder getrokken worden als een hint dat wereldwijd er een vertraging is.

Het past bij het beeld dat we bij conjunctuurgevoelige bedrijven nog de nodige winstwaarschuwingen mogen verwachten. Voor een gedeelte zit dit in de cijfers waarbij beleggers waarschijnlijk wel wachten op meer bedrijfsnieuws voor duidelijkheid. De komende tijd komen verschillende bedrijven met de cijfers.

Ook is het een signaal dat de ECB vroeg of laat de rente kan verlagen. Dat zou weer steun kunnen geven op de hoop van een herstel.

Terug naar de cijfers van VDMA

De daling in november betekent een terugkeer naar een dubbelcijferige daling na de 5% daling in oktober. In de periode van september tot november daalden de orders met 12% op jaarbasis, waarbij de binnenlandse orders met 17% daalden en de buitenlandse orders met 11%.

VDMA merkt op dat er nog steeds geen teken is dat deze neergang stabiliseert, aangezien klanten wereldwijd eerst vertrouwen moeten terugwinnen in voorzienbare groei en stabiele politieke processen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.