Navigation

Herhaling: CPI VS: - verwachting voor markten

Op dinsdag worden de consumenten-prijsindex-gegevens (CPI) bekendgemaakt in Amerika. Dit is over de maand januari. Wall Street economen houden er rekening mee dat de CPI met 0,2% maand op maand is gestegen, tegen eenzelfde stijging de maand ervoor.

De core rate, exclusief voedsel en energie, wordt verwacht op een stijging van 0,3% uit te komen maand op maand, wat overeenkomt met het niveau van december.

Kans positieve reactie groter dan negatieve reactie

De data kunnen eventueel de stemming in de loop van de week bepalen. Verondersteld wordt, zelfs als de data hoger uitvallen dan verwacht, wat dus een hogere inflatie aangeeft dan voorzien, dit slechts tijdelijk een negatieve reactie hoeft kunnen op te leveren, als dat überhaupt al zal gebeuren.

De signalen blijven wijzen op een verdere afname in inflatie en zodoende is de kans groot dat uiteindelijk deze cijfers geen negatieve verstoring worden voor de opwaartse beweging van financiële markten. Zeker niet omdat de kapitaalmarktrente in Amerika - de tien-jaars rente - onlangs alweer is gestegen tot iets boven de 4% en rekening houdt dat eventueel inflatie wat langer kan aanhouden.

De verwachtingen voor een renteverlaging van de Federal Reserve zijn ook naar voren geschoven en wordt nu verwacht in mei of zelfs later plaats te vinden, waarbij mei de grootste kans heeft volgens economen dat dan de eerste verlaging zal plaatsvinden.

Dat geeft aan dat de markt al rekening houdt met eventueel iets hogere inflatiedata en zodoende kunnen de data morgen eerder meevallen dan tegenvallen qua trend voor financiële markten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.