Navigation

VS kredietwaardigheid: Moody's gaat naar outlook negative - visie

Moody's heeft het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van de VS verlaagd van stable naar negative waarbij de rating op AAA is gebleven. Het kredietwaardigheidsbureau wijst op grote begrotingstekorten en een afname van de betaalbaarheid van de schuld (debt affordability).

Reactie aandelen en obligaties

Wat de reactie van aandelen zal zijn is afwachten waarbij de doemverhalen over een default van Amerika onzin zijn. De VS kunnen altijd iedere obligatielening van welke omvang dan ook aflossen en de dollar zal nog heel lang de reservevaluta van de wereld blijven. Ook staat tegenover een hoge staatschuld een enorm surplus in het zakenleven (bedrijven).

Terug naar nu. De laatste paar dagen vindt er een furieuze rally plaats. Zoals eerder gezegd is het onduidelijk of dit een nieuwe bull run is of een beartrap. Dat hangt weer af van hoeverre de hogere rentetarieven zijn verwerkt in de markt.

Voor obligatiemarkten zal het nieuws niet per se een grote invloed hebben, aangezien de schuldenmarkt al rekening houdt met een groot aanbod en een lagere kredietwaardigheid van de VS. Wel blijft het prijs gedreven beeld vooralsnog onzeker. Dat is ook te zien aan de weerstand rond 5,5% voor het tienjarig papier en aan de zwakke veiling van 30-jarig papier afgelopen week.

Bitcoin kan de winnaar worden

Wel kan gesteld worden dat dit nieuws goed is voor Bitcoin. Terwijl de vraag is of Bitcoin daadwerkelijk een alternatief is als veilige haven, wordt het momenteel wel zo uitgelegd. Zodoende zal dit bericht de kans groter maken dat meer partijen, waaronder ook professionals, overgaan tot de aanschaf van deze munt.

Ook is de kans toegenomen dat veel altcoins een rally gaan vertonen, wat vooral te maken heeft met het "oppompen" van de hype. Dat is prima en kan van worden geprofiteerd door mee te doen met het momentum. Wel is het van belang om weer op tijd uit te stappen en dat is ook het moeilijkste gedeelte.

Met andere woorden: een rally van verschillende altcoins is mogelijk op basis van prijsactie, momentum en sentiment, zonder dat deze munten permanent op hogere niveaus blijven. Aangezien crypto geen intrinsieke waarde heeft, zal er na een rally ook weer een daling volgen.

Enige achtergrond en de Fed

Factoren zoals federale uitgaven en politieke verdeeldheid hebben dit jaar geleid tot een stijging van het effectieve rendement (dalende prijzen van staatsobligaties) naar het hoogste niveau in 16 jaar. De Amerikaanse obligatiemarkt wordt beschouwd als een veilige haven vanwege zijn diepte en liquiditeit. Dus de vraag is wat het effect zal zijn van de downgrade van Moody's, nadat de marktrente (yields) al sterk is gestegen.

Zoals eerder geschreven is de stijging van de rente een uitdaging. Als de rente hoog blijft zal de Amerikaanse overheid tegen veel hogere tarieven moeten herfinancieren. Dit kan gevolgen hebben voor de begroting en mogelijk leiden tot hogere belastingtarieven. Dat is waarschijnlijk de reden dat de Fed de officiële tarieven langer hoog kan houden om de inflatie daadwerkelijk terug te brengen naar ongeveer 2% en daarmee het vertrouwen terug te brengen.

De stap van Moody's volgt op een eerdere afwaardering van de soevereine rating voor de VS door Fitch. Standard & Poor's (S&P) verlaagde in 2011 de lange termijn beoordeling van de VS van AAA naar AA+.

De nationale schuld van de VS bedraagt nu meer dan 33 biljoen dollar en de rentebetalingen op de schuld bedragen nu meer dan 1 biljoen dollar per jaar op jaarbasis.

Volgens het IMF zal de totale staatsschuld van de Verenigde Staten in 2023 123,3% van het BBP bedragen en in 2024 stijgen tot 126,9%. Het IMF verwacht dat de staatsschuld van de VS zal blijven stijgen en in 2028 137,5% van het BBP zal bedragen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.