Navigation

Macro VS: vandaag detailhandelsverkopen - data groter focus-punt marken

Macro VS: vandaag detailhandelsverkopen - data groter focus-punt marken

Vandaag worden de gegevens over de detailhandelsverkopen van januari in de VS vrijgegeven. Wall Street economen verwachten dat de detailhandelsverkopen met 0,1% zijn gekrompen na een groei van 0,6% in december. De verwachting voor de consumentenbestedingen exclusief auto's is een groei van 0,2% maand-op-maand, tegenover 0,4% in december.

Deze cijfers zijn mogelijk belangrijker dan vorige maand, omdat de markt nu meer twijfels heeft over wanneer de Fed de rente gaat verlagen. Er zijn economen, hoewel sterk in de minderheid, die van mening zijn dat de kans zelfs is toegenomen dat de Fed nog een keer de rente moet verhogen.

Het "probleem" dat zich kan voordoen bij te sterke cijfers, is dat als de Fed inderdaad de rente te lang hoog houdt, dit een zachte landing in gevaar kan brengen door een oververhitting van de economie. Zo ver zijn we nog niet, maar het is een scenario dat niet volledig uit het oog moet worden verloren.

Mocht de markt gaan twijfelen over een zachte landing (dat is de afgelopen 6 maanden wel vaker gebeurd), dan zal de kans op een grotere correctie bij risk-assets aanzienlijk toenemen. Een grotere correctie ligt in de marge van 10 tot 20 procent voor de S&P 500 $SPX. Maar ook dat is nu nog niet aan de orde. Vooralsnog wordt elke correctie (gemiddeld voor de indices) op maximaal 10 procent gezien. Wat dat betreft is de onderliggende trend van markten opwaarts. Dit ook omdat inflatie niet naar beneden gaat in een rechte lijn en wij eerder het idee hebben dat de markten nu te pessimistisch worden over het rentepad van de Fed.

Naast dat de detailhandelsverkopen van groter belang worden geacht zal dat ook gelden voor de producentenprijzen (PPI) die vrijdag worden vrijgegeven in de VS. Wall Street economen zien een stijging van de producentenprijzen van 0,7% in januari tegen 1% in de maand ervoor.

All in all is er nu naast enige onrust nog niet veel aan de hand. Wel is het van belang om elk scenario als voorstelbaar (niet voorspelbaar) te zien, waarbij nu nog steeds de verwachting overheerst dat de economie in de VS een zachte landing zal maken en dat de rente, ook al kan dat later zijn, wordt verlaagd door de Fed.

Dit wordt ook ingegeven doordat China qua groei onzeker is en Europa kraakt. Binnenlandse vraag is het belangrijkste in de VS, maar geheel ongevoelig is het land ook niet voor buitenlandse economische ontwikkelingen. In ieder geval zijn economische data mogelijk een groter focuspunt voor de markten aan het worden wat de handel wel volatieler kan maken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.