Navigation

Amerikaanse detailhandel opmerkelijk sterk: kans op ander scenario economie

In juli heeft de Amerikaanse detailhandel opmerkelijke veerkracht getoond. Deze sterke prestatie in de detailhandelssector geeft geen aanwijzingen voor een naderende recessie, maar eerder voor een robuuste economie.


Het kan komen door Prime Day van Amazon, die in juli plaatsvond, dat de cijfers sterker zijn dan verwacht. Maar of het verschil dan zoveel positiever is, is de vraag.
De data kunnen leiden tot verwarring leiden, aangezien er geen duidelijke economische neergang lijkt te komen en de rente mogelijk langer hoog blijft dan verwacht.


In eerste instantie lijkt het erop dat dit geen significante impact zal hebben op onze ingezette economische verwachtingen, omdat buitengewone factoren zoals de aanzienlijke subsidies die voortvloeien uit de Inflation Reduction Act, die een jaar geleden is aangenomen, een positieve invloed kunnen hebben gehad.
Ook heeft Prime Day van Amazon, die in juli plaatsvond, dus mogelijk een tegenstrijdig effect veroorzaakt.


Voor de toekomst kan echter een verdere vertraging in de economische groei van China wederom een rol spelen, samen met de impact van hoge schulden op creditcards en hoge hypotheekrentes, die druk kunnen uitoefenen op de bestedingen.


Dat gezegd hebbende moeten we oplettender zijn waar de grote "verschillen" vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan de inverted yield curve die al meer dan 18 maanden inverted is en zo diep dat dit juist een sterk recessiesignaal afgeeft.
Echter, die recessie lijkt maar niet te komen en de huidige data suggereren zelfs dat de economie niet eens een "landing" zal maken.


Hoewel we momenteel nog geen concrete stappen ondernemen denken we wel dat de markten meer voorbereid moeten zijn op andere scenario's dan tot nu toe verwacht.


De detailhandel heeft haar veerkracht laten zien door een opvallende maandelijkse groei van 0,7% in totale verkopen te realiseren, wat de verwachte stijging van 0,4% overtrof en voortbouwde op de positief herziene groei van 0,3% in juni.
De voorlopige schattingen, uitgegeven door het US Census Bureau, markeren de vierde opeenvolgende maand van groei, een trend die sinds april 2022 niet meer is waargenomen.


De kernverkopen in de detailhandel, exclusief auto's, benzine, bouwmaterialen en voedseldiensten, lieten een krachtige groei van 1% voor de maand zien, wat duidt op een versnelling ten opzichte van de eerdere groei van 0,3%.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.