Navigation

Fed: rente overheidsschuld mogelijk reden tot "higher for longer"

De inflatiedata die vorige week werden vrijgegeven in de VS laten een gunstige consumentenprijsindex (CPI) zien en een neutrale tot licht negatieve producentenprijsindex (PPI) voor de inflatievooruitzichten. Het lijkt erop dat de Federal Reserve (Fed) waarschijnlijk niet snel van koers zal veranderen. Er wordt verwacht dat er nog één renteverhoging komt. De vraag is echter of de markt niet te optimistisch is wanneer de rente begint te dalen.

Hoewel economische signalen over het algemeen verdeelder worden, met China als een mogelijke rem op de wereldwijde economische groei, heeft de Fed een ander belangrijk hoofdpijndossier dat misschien nog belangrijker is. Dat heeft te maken met de aanzienlijke schuld van de Amerikaanse overheid.

Hoewel deze schuld momenteel nog draagbaar lijkt is er een groter probleem aan de horizon: de rentebetalingen. Deze betalingen belopen bijna 1 biljoen dollar. De Amerikaanse nationale schuld is gestegen tot bijna 130% van het bruto binnenlands product (BBP), vergeleken met ongeveer 60% in het begin van de jaren 2000.

De netto rente die op die schuld wordt betaald steeg met 35% van 2021 tot 2022 en bedroeg 2% van het BBP. Ongeveer 70% van die betalingen ging naar de private sector in de VS.

Dit gegeven zou kunnen suggereren dat de rente mogelijk langer hoog blijft dan oorspronkelijk werd gedacht. Om de schuldbetalingen voor de Amerikaanse overheid te verlagen moeten zowel inflatie als rente worden verlaagd.

Dit kan een uitdagende taak worden voor de Fed, omdat het behouden van hoge rente en inflatie op de lange termijn, samen met een reeds enorme schuld, de Amerikaanse economie zou kunnen schaden en de positie van de VS als wereldleider zou kunnen ondermijnen. De Fed moet dus wel de inflatie onder controle krijgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.