Navigation

Europa: inflatie in de eurozone iets opgelopen - al gemasseerd door ECB-leden

De inflatie in de eurozone is in december gestegen, maar de kernprijzen stegen juist in een lager tempo. De inflatie, met uitzondering van de volatiele prijzen van energie, voeding, alcohol en tabak, is weer toegenomen in de eurozone.

Deze data zijn een tegenvaller, maar na eerdere uitspraken van ECB-leden, waaronder die van vandaag van Lagarde, is dit al gemasseerd in de markten. De data zien we dan ook als zodanig neutraal.

Wel blijft het aangeven dat, zoals eerder geschreven, het uitgangspunt van een perfect plaatje niet reëel is. De inflatie daalt, maar dat zal niet in een rechte lijn zijn.

Zoals gezegd, we zijn redelijk voorbereid op deze data door uitspraken van ECB-leden. Nu is het afwachten hoe de markt het verwerkt dat het iets langer kan duren voordat de rente wordt verlaagd.

Aangezien het geen afstel en slechts uitstel is, zal zelfs een eventuele dip op een aangepaste rentevisie van de markten geen verstoring zijn van een beter algemeen klimaat voor risico-activa. Het gevaar kan eerder komen van geopolitieke ontwikkelingen, dan van de data die wel met elkaar vervlochten zijn.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in de eurozone in december met 0,2 procent en de kernprijzen met 0,5 procent. De kerninflatie bedroeg in december conform een eerdere raming 3,4 procent op jaarbasis, tegen 3,6 procent een maand eerder. Hierin worden de volatiele prijzen van energie, voeding, alcohol en tabak niet meegenomen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.