Navigation

Duitsland PPI: toont grotere afname dan verwacht - signaal zwakkere economie

In juli zijn de producentenprijzen in Duitsland gedaald. Dit duidt erop dat de economie waarschijnlijk verder verslechtert waarbij de laatste gegevens vooral werden beïnvloed door energieprijzen.

De prijzen van halffabrikaten daalden en de prijsstijgingen van consumptiegoederen en kapitaalgoederen waren minder sterk dan in voorgaande maanden. Dat wijst op de kans van vraaguitval.

De invloed van China zou een extra negatieve factor kunnen worden. Hoewel dit goed nieuws is voor de ECB, is de kans groot dat Duitse bedrijven hun winstverwachtingen gaan temperen vanwege de afnemende binnenlandse vraag en ook door de vertraging in de export.

We zijn positief gestemd over de Duitse aandelen op de lange termijn, die bovendien relatief gunstig geprijsd zijn. Maar op de korte termijn is een verdere daling niet uitgesloten als "voorzorgsmaatregel" tegen mogelijke tegenvallers.

De PPI-prijzen daalde met 1,1 procent ten opzichte van de vorige maand en zelfs met 6,0 procent op jaarbasis. In juni stegen de prijzen nog met 0,1 procent op jaarbasis. Deze daling werd vooral veroorzaakt door lagere energieprijzen, met een daling van 30 procent voor stroom en 16,2 procent voor aardgas in vergelijking met het voorgaande jaar.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.