Navigation

Problemen Chinees vastgoed en obligaties - visie

De China High Yield Real Estate Total Return Index heeft een neerwaartse beweging van 82% ervaren vanaf zijn hoogtepunt, zoals duidelijk wordt uit de grafiek samengesteld door Andre Dragosch, hoofd onderzoek bij Deutsche Digital Assets (DDA).

Bredere trend van problemen Chinees vastgoed

Deze daling vormt een onderdeel van een bredere trend van problemen binnen het Chinese vastgoed die steeds ernstiger worden en dreigen de economie te ondermijnen. Potentiële huizenkopers zijn terughoudend bij het doen van aankopen, wat resulteert in zwakke verkoopcijfers.

Verscheidene marktwaarnemers sluiten niet uit dat de vastgoedsector in China in 2023 bijna 40% van alle hoogrentende defaults in opkomende markten zal vertegenwoordigen.

Een aantal andere indices

De netto totaalrendementen voor de ANREV Chinese vastgoedfondsindex (Asian Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles) zijn in 2022 aanzienlijk gedaald door lockdowns die de activiteit hebben verstoord.

Tot op heden is de JPM JACI Non-Investment Grade Index, die de belangrijkste uitgiften van hoogrentende obligaties in Azië volgt, met 21% gedaald tot eind juli 2023.

Investering residentiële woningen 25% totale vaste activa

Investeringen in residentiële woningen vormden 25% van de totale vaste activa en droegen ongeveer een zesde bij aan de Chinese economie. Dit geeft aan hoe groot de impact op de economie is.

De problemen in het Chinese vastgoed zijn een samenspel van verschillende factoren, waaronder stijgende vastgoedprijzen die in de afgelopen drie decennia in China zijn gestegen, wat heeft geleid tot verstoringen in de bedrijfsvoering en balansen van huishoudens en bedrijven.

Dit heeft weer geresulteerd in een overmatige investering in vastgoed, waardoor bedrijven die niet in vastgoed investeren zijn verdrongen.

Hoog investeringsniveau heeft ook geleid tot schuldprobleem

Het hoge investeringsniveau heeft ook geleid tot een schuldprobleem binnen de vastgoedsector. Strakke kapitaalcontroles en een vertraging van de Chinese economie hebben ook bijgedragen aan de huidige uitdagingen.

Deze factoren hebben geresulteerd in een opeenvolging van negatieve gebeurtenissen die de Chinese vastgoedsector hebben verzwakt en de mondiale economie kunnen beïnvloeden. Dit is zorgwekkend gezien de omvang en het belang van China in de wereldwijde handels en financiële markten.

Samenvattend: kan voor negatieve gevolgen wereldeconomie

In het kort kan de huidige onrust in de Chinese vastgoedmarkt gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Het is van belang om deze situatie nauwlettend te volgen, omdat dit mogelijk effect kan hebben op verschillende sectoren en regio's.

Er is een kans op een grotere crisis aanwezig is, die eerder door ons omschreven is als een soort mini-Lehman. Vooral ook vanwege de onzekerheid die we niet kunnen weten. Dit kan leiden tot risico van risico-aversie (risk-off) op de financiële markten. Vooralsnog lijkt deze risk-off een tijdelijke kwestie te zijn, maar hoe lang deze duurt en de ernst ervan is een vraag.

Elke uitdaging biedt weer kansen

We willen benadrukken wat we eerder hebben geschreven. Ondanks de vele uitdagingen die de 20e eeuw heeft gebracht, waaronder de Spaanse griep, covid, wereldoorlogen, het gebruik van atoombommen, de Cubaanse crisis en financiële crises, heeft de Dow Jones $DJI weten te stijgen van ongeveer 70 punten ergens in het tweede decennium van de vorige eeuw naar de huidige stand van rond de 35.000.

Dit illustreert dat aandelen historisch gezien blijven stijgen en elke hindernis weten te overwinnen. In ieder geval geldt dit voor de indices waar zwakke aandelen worden vervangen door aandelen die weer in waarde toenemen. Dat is immers het principe achter indices, inclusief de Dow Jones Index, zij het vrij vertaald.

Reeds fiches van de  beleggingstafel gehaald

In ieder geval willen we hiermee aangeven dat ook wij momenteel voorzichtig zijn en friches van de beleggingstafel hebben gehaald. Maar we gaan er wel vanuit, hoe groot een daling op de aandelenmarkt ook mag zijn (als deze überhaupt plaatsvindt, want niets zo wispelturig als beleggers en de markten), dat we deze fondsen "hopelijk" op een lager niveau weer in het werk kunnen zetten.

Want dat is het mooie van correctie: deze kunnen juist je rendement verhogen door na een dip weer extra in te zetten. Echter, voor nu blijven ook wij in een risk-off de ontwikkelingen volgen van moment tot moment.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.