Navigation

VS: impact hypotheekrente - mensen verhuizen niet - freeze

Een opvallende reden waarom mensen niet geneigd zijn om te verhuizen in de VS heeft te maken met de huidige staat van hypotheken. Meer dan 60% van de uitstaande hypotheken heeft namelijk een rentetarief onder de 4%. Dit gegeven speelt een cruciale rol bij het beperken van het beschikbare aanbod aan woningen.

Het merendeel van deze huiseigenaren zit vast, omdat ze zich simpelweg geen verhuizing kunnen veroorloven zonder aanzienlijk meer te betalen voor een nieuwe woning en een rente die aanzienlijk hoger is.

Deze dynamiek zorgt ervoor dat de huizenmarkt in feite vastloopt, aangezien veel potentiële kopers wellicht graag zouden willen verhuizen naar een nieuw huis, maar de financiële realiteit hen beperkt.

Impact rente op hypotheken tweeledig effect

De impact van de rente op hypotheken heeft een tweeledig effect. Enerzijds zorgt het ervoor dat mensen die al een huis bezitten en genieten van gunstige tarieven aarzelen om te verhuizen, omdat ze bang zijn hun gunstige hypotheek te verliezen als ze een nieuw huis kopen tegen een hogere rente. Anderzijds kan de vastgehouden vraag naar woningen leiden tot een beperkt aanbod op de markt, waardoor de prijzen stijgen en de concurrentie onder potentiële kopers toeneemt.

Deze situatie heeft niet alleen invloed op individuele huiseigenaren, maar heeft ook bredere gevolgen voor de woningmarkt als geheel. Het resulteert namelijk in een stagnerende markt, waarin huizen die anders beschikbaar zouden zijn gekomen voor verkoop nu vastgehouden worden door eigenaren die huiverig zijn voor de financiële gevolgen van een verhuizing.

Het blijkt dus dat ondanks de wens van velen om een nieuw huis te kopen de huidige financiële realiteit en de invloed van de hypotheekrente de dynamiek van de woningmarkt aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Een impasse met mogelijke gevolgen

Deze situatie kan leiden tot een soort impasse, ook wel een freeze genoemd. En dit heeft ook weer gevolgen voor de algehele economie en bedrijven die betrokken zijn bij de inrichting en verbouwing van huizen. Er wordt gesuggereerd dat als mensen niet verhuizen, ze meer geld zouden kunnen investeren in de bestaande woning die ze bezitten. Dit is inderdaad waar, maar op een gegeven moment ben je wel uitgebouwd en klaar met alle decoratieve elementen, waaronder natuurlijk de iconische tuinkabouter. De trend die zich in de Verenigde Staten voordoet begint ook steeds meer op te gaan voor Europa.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.