Navigation

ECB: balans blijft krimpen: beperkte correlatie aandelenindices

De balans van de ECB is door QT (kwantitatieve verkrapping) gekrompen tot €7.153 miljard. Dit is het laagste niveau sinds maart 2021. De totale activa komen nu overeen met 53% van het bruto binnenlands product (BBP) van de Eurozone. Bij de Federal Reserve (Fed) bedraagt dit 30%, bij de Bank of Japan (BoJ) 126%, en bij de Bank of England (BoE) 33%.

De afname van de ECB van de balans vindt plaats omdat de hoeveelheid (bedragen) obligaties die aflopen hoger zijn dan de ECB liquiditeit (volgens de methode van haar statuten) toevoegt.

Een krimpende balans (QT) wordt doorgaans gezien als negatief voor (meer risicovolle) activa zoals aandelen. Het is het tegenovergestelde van QE (kwantitatieve verruiming).

Opvallend is echter, als naar de aandelenindices zowel in Europa als in de VS wordt gekeken, dat het effect deze keer niet zo synchroon verloopt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat zwaarwegende aandelen in de indices het relatief goed doen. Ook gaat de markt er vanuit de huidige trend van QT tijdelijk zal zijn. Deze verklaring kan echter niet worden onderbouwd met harde feiten.

De geldhoeveelheid in de VS daalde overigens dit jaar met 3,7%. Er is acht maanden op rij met een verkleining van de balans geweest.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.