Navigation

Ifo data: afkoeling economie - rente

Het Ifo bedrijfsklimaat voor juli kwam uit op 87,3 tegen een verwachting van 88,0 en een vorige waarde van 88,5. De huidige beoordeling voor juli is 91,3 tegen een verwachting van 93,0 en een vorige waarde van 93,7. De component voor de verwachtingen is in juli 83,5 tegen een marktverwachting van 83,4 en een vorige waarde van 83,6.

De data van Ifo tonen aan dat de economie in Duitsland aan het afkoelen is en waarschijnlijk in een rapper tempo dan eerder voorzien. Dit kan een dempend effect op inflatie hebben.

De ECB kan minder 'hawkish' (streng) worden. Donderdag zal de ECB de rente nog wel verhogen met 25 basispunten en waarschijnlijk ook in de meeting daarna.

Maar de kans,  gezien een afname van de economische groei in Europa en een daling inflatie indicatoren, kan reden voor de ECB zijn om ook hints te geven dat de top in de rente eerder dan verwacht wordt genaderd.

Rustige reactie markt

De reactie van de markt op de data is schouderophalend. De data kunnen ons inziens de vraag naar Duitse obligaties laten toenemen, zowel kortlopend papier als het 10-jarige papier. Wij zitten overigens ook op een stijging van de Duitse staatsleningen (dalende rente).

Ook tonen de data aan dat cyclische bedrijven inderdaad nog eens de verwachtingen kunnen temperen. Dit zit ook al voor een gedeelte in de koersen. De kans dat grondstoffenprijzen dalen kan gunstig uitpakken voor cyclische bedrijven.

Momenteel zouden we echter nog "even" wachten met deze groep te kopen (uitzonderingen daargelaten). Wel zijn we meer oplettend wanneer deze groep een bodem bereikt en vooruitloopt op haar opwaartse cyclus. Dat is nu dus nog niet het geval, maar dat moment komt wel dichterbij.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.