Navigation

Freightwaves: Outbound Tender Volume Index - sterk

Na een voortdurende stroom van negatief nieuws is er een opvallende opwaartse trend in Amerikaanse trucklading aanbiedingen (truckload tender). Dit kan, zo schrijft Freightwaves, een potentieel keerpunt bieden voor binnenlandse transportaanbieders.

De nationale Outbound Tender Volume Index (OTVI), die elektronische verzoeken voor vrachtwagenladingcapaciteit van verladers naar vervoerders meet, is met bijna 7% gestegen ten opzichte van een maand geleden. Deze afwijking van de norm, met uitzondering van de stijging als gevolg van de pandemie in 2020, is behoorlijk significant.

Visie: Outbound Tender Volume Index - economie - Fed

De gegevens van de Outbound Tender Volume Index (OTVI) zijn opvallend sterk. Dit geeft ons inziens aan dat de economie van de VS nog steeds sterker draait dan verwacht. Dit is goed voor de bedrijfsresultaten, ook voor de lokale bedrijven die deel uitmaken van de Russell 2000.

Het geeft ook aan dat het rentebeleid van de Fed wijst op nog een renteverhoging van 25 basispunten en dat pas in de tweede helft van 2024 de rente zal worden verlaagd. Deze visie hebben we al langer.

Meer informatie van Feightwaves

Gedurende de zomer stijgen tender volumes typisch langzaam van half mei tot eind juni om vervolgens in juli weer te dalen. In 2018 daalde tender volumes gedurende juli met 7%, terwijl dit in 2019 meer gematigd was, namelijk 2-3%.

Het dominante verhaal in de vrachtwagenmarkt was een overvloedige capaciteit na de vraaguitval vorig jaar. Tender volumes namen met ongeveer 17% af van begin maart tot eind april 2022. De vraag stabiliseerde gedurende de zomer en daalde vervolgens langzamer in de tweede helft van het jaar, met nog eens ongeveer 16% daling.

In de eerste helft van 2023 heeft de OTVI een meer traditioneel pad gevolgd, waarbij een dieptepunt werd bereikt in februari met een waarde van 9.940 en vervolgens in juni met 8% toenam. Dit komt overeen met de stijgingen die werden gezien in de jaren voor de pandemie, namelijk 2018 en 2019.

Unseasonable rise in demand provides much-needed optimism for transportation providers
An unseasonable upward trend in truckload tender volumes is giving domestic transportation providers the potential inflection point they have waiting for.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.