Navigation

PCE: grotendeels in lijn - nog steeds aan hoge kant

Een inflatiemaatstaf die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de Federal Reserve is in juli licht gestegen, wat de mogelijkheid vergroot dat de Federal Reserve later dit jaar opnieuw de rente zal verhogen. Dit is eigenlijk geen verrassing. En op zich laten de data zien dat inflatie steeds minder een probleem is, maar nog niet geheel opgelost.

Wat wel opvalt, is dat de markt de laatste paar dagen meer overtuigd lijkt dat de Fed in september een pauze zal inlassen. Ondanks dat geeft de PCE juist aan dat de kans iets groter wordt dat er toch een renteverhoging van 25 basispunten zal plaatsvinden tijdens de septemberbijeenkomst.

Uit de data blijkt namelijk ook dat diensten vooral inflatie aanwakkeren. Ondertussen versnelde de consumentenbesteding, wat de opwaartse druk op de prijzen kan behouden.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Handel zijn de consumentenprijzen met 3,3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit ligt boven het tempo van 3% in juni, maar onder de piek van 7% in juni 2022.

Een groot deel van de stijging in juli is te verklaren doordat de inflatie al enigszins begon af te nemen tegen juli 2022, waardoor het prijsverschil tussen die maand en juli 2023 groter was.

Op maandbasis zijn de prijzen met 0,2% gestegen, in lijn met de stijging van juni, volgens de prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE).


Een inflatiemaatstaf die volatiele voedsel- en energie-items uitsluit, steeg ook met 0,2%, vergelijkbaar met juni. Dit duwde de jaarlijkse stijging van zogenaamde kernprijzen naar 4,2%, vergeleken met 4,1% de vorige maand.

Over het algemeen laat het rapport een licht grotere maandelijkse stijging in inflatie zien dan de consumentenprijsindex die eerder deze maand is vrijgegeven. Beide rapporten tonen een daling van de prijzen, omdat problemen met toeleveringsketens als gevolg van de pandemie zijn opgelost.

Maar de prijzen van diensten zoals gezondheidszorg, financieel advies, transport en verzekeringen stegen aanzienlijk meer in het rapport van donderdag. Dit komt deels doordat die diensten zwaarder wegen in de PCE-index dan in de CPI-index.

Personal Income and Outlays, July 2023 | U.S. Bureau of Economic Analysis (BEA)
Personal income increased $45.0 billion (0.2 percent at a monthly rate) in July, according to estimates released today by the Bureau of Economic Analysis (table 3 and table 5). Disposable personal income (DPI), personal income less personal current taxes, increased $7.3 billion (less than 0.1 percen…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.