Navigation

Marel: tempert toekomst - hoe kijken wij tegen het aandeel aan - wat is de toekomst

In het tweede kwartaal behaalde Marel $MAREL weer winst en noteerde iets meer orders dan in het voorgaande kwartaal, hoewel het bedrijf zijn groeiverwachtingen naar beneden bijstelde en voor dit jaar een omzetdaling verwacht. We gaan in dit artikel in op de situatie en verderop onze visie op het aandeel.

De fabrikant van slachtmachines meldde woensdag nabeurs dat de omzet licht steeg tot 415,2 miljoen euro, terwijl de winst uitkwam op 2,1 miljoen euro na een verlies van 3,2 miljoen euro in het eerste kwartaal. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden zag Marel een verbetering van de marges dankzij genomen acties om de activiteiten te verbeteren.

Problemen en implicaties

  • Geopolitieke spanningen en inflatie: De toenemende geopolitieke spanningen en aanhoudende inflatie zorgen voor onzekerheid op de korte termijn. Deze factoren hebben bijgedragen aan lagere dan verwachte projectorders in de eerste helft van het jaar.
  • Marktvooruitzichten: Hoewel er positieve signalen zijn in het klantensentiment, vooral voor pluimvee, is er eerst een opbouw van het orderboek nodig om omzetgroei en verbeterde operationele prestaties te realiseren.
  • Rentetarieven: Het klimaat van hoge rentetarieven blijft een uitdaging voor het bedrijf, wat invloed heeft op de kosten en de financieringsmogelijkheden.

Implicaties

  • Verlaagde groeiverwachtingen: Door de bovengenoemde problemen heeft Marel de groeiverwachtingen voor het volledige jaar 2024 verlaagd. De EBIT-groei is herzien naar 9-10% (voorheen 10-11%) en de EBITDA-groei naar 13-14% (voorheen 14-15%), met een verwachte omzetdaling van een laag eencijferig percentage.
  • Langetermijnperspectief: Ondanks de huidige uitdagingen blijft Marel actief in groeimarkten met een verwachte gemiddelde marktgroei van 4-6% per jaar op de lange termijn, ondersteund door trends in automatisering, robottechnologie en digitale oplossingen.
  • Acties van Marel: Marel onderneemt acties om de marges te verbeteren en verwacht dat het aantal ontvangen orders in de tweede helft van het jaar zal toenemen. Dit is noodzakelijk om de omzetgroei en operationele prestaties te realiseren.

Het aandeel Marel

Na een evaluatie van de huidige marktomstandigheden en de vooruitzichten van Marel, hebben wij besloten om geen actie te ondernemen met betrekking tot het aandeel Marel. We blijven dus weg.

Dit besluit is gebaseerd op een aantal belangrijke factoren. Ondanks dat Marel in het tweede kwartaal een lichte omzetstijging naar 415,2 miljoen euro en een winst van 2,1 miljoen euro heeft gerealiseerd, is de verbetering bescheiden. De orders stegen slechts marginaal van 392,8 miljoen euro in het eerste kwartaal naar 393,4 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Bovendien heeft Marel zijn groeiverwachtingen voor 2024 naar beneden bijgesteld. De EBIT-groei is herzien naar 9-10% (voorheen 10-11%) en de EBITDA-groei naar 13-14% (voorheen 14-15%), met een verwachte omzetdaling van een laag ééncijferig percentage. Dit wijst op mogelijke toekomstige uitdagingen en beperkte winstgroei op de korte termijn.

De toenemende geopolitieke spanningen en inflatie zorgen voor een verhoogd risicoprofiel en creëren een onzekere marktomgeving. Deze factoren hebben al geleid tot lagere dan verwachte projectorders in de eerste helft van het jaar.

Het huidige klimaat van hoge rentetarieven blijft een uitdaging voor het bedrijf, wat invloed heeft op de kostenstructuur en de financieringsmogelijkheden van zowel Marel als zijn klanten.

Hoewel er positieve signalen zijn in het klantensentiment, vooral voor pluimvee, is er eerst een aanzienlijke opbouw van het orderboek nodig om omzetgroei en verbeterde operationele prestaties te realiseren. De huidige marktomstandigheden zijn echter nog steeds uitdagend en onzeker.

Marel blijft actief in groeimarkten met een verwacht langetermijnpotentieel van 4-6% marktgroei per jaar. De huidige onzekerheden en verlaagde korte termijn verwachtingen maken het risico voor investeerders op dit moment hoog dat ook deze lange termijn verwachtingen moeilijker haalbaar zijn.

Zodoende is onze visie op het aandeel Marel dat ondanks de lange termijn potentie in groeimarkten zoals automatisering, robottechnologie en digitale oplossingen, de huidige marktomstandigheden te onzeker en uitdagend zijn om op dit moment een actieve beleggingsbeslissing te nemen.

We erkennen dat Marel strategisch goed gepositioneerd is om te profiteren van seculiere trends en dat het bedrijf stappen onderneemt om zijn marges te verbeteren. Maar dat is nu te weinig, zeker na de zwakke cijfers en guidance.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.