Navigation

Herhaling artikel 9 augustus: Market outlook: kans correctie korte termijn - trend opwaarts

Ondanks de vele uitdagingen die de 20e eeuw ons heeft gebracht, zoals de Spaanse griep, covid, wereldoorlogen, het gebruik van de atoombom, de Cuba crisis en financiële crises, heeft de Dow Jones Index zich bewonderenswaardig weten te verheffen van ongeveer 70 punten ergens in het tweede decennium van de vorige eeuw naar de huidige stand rond de 35.000.

Dit geeft aan dat op historische basis aandelen "blijven stijgen" en elke muur van zorgen beklimmen. Althans de indices waar slechte aandelen uit worden gehaald en worden ingewisseld voor aandelen die weer naar boven gaan. Dat is de bedoeling van indices, inclusief de Dow Jones Index, zij het vrij vertaald.

Terug naar nu. Gezien de huidige omstandigheden is er een kans op een correctie op de markt. Een correctie kan ook gezond zijn om de markt op te laden en een gezondere basis te leggen voor verdere stijgingen.

Met het Amerikaanse rapport over de consumentenprijsinflatie over juli dat donderdag verschijnt en het rapport over de producentenprijsinflatie dat op vrijdag wordt gepubliceerd, zijn beleggers op zoek naar meer duidelijkheid over de inflatie en de gezondheid van 's werelds grootste economie.

In de aanloop hier naartoe hoeven we op zich niet al te veel te verwachten, waarbij het (terechte) rente optimisme dat de Fed bijna klaar is met renteverhogingen mogelijk steun kan geven. Maar ook dan zou het wenselijk zijn om toch op korte termijn een stapje of stap terug te doen wat geen schade hoeft te geven aan de onderliggende trends.

S&P 500: duur op basis van koers winst verhouding

Aandelen zijn momenteel duur (wat altijd een punt van discussie is) gemeten aan de S&P 500 $SPX, de belangrijkste index van de westerse wereld. Zonder rekening te houden met de Magnificent Seven (Nvidia, Apple en andere grote technologiebedrijven) moeten we ons bewust zijn van de situatie.

Hoewel de koers-winstverhouding van de S&P 500 daalt van 28 naar 24 wanneer deze aandelen ("Magnificent Seven") worden uitgesloten blijft deze nog steeds prijzig.

De koers-winstverhouding van de S&P 500 met 28 is historisch hoog, maar ook op 24 ligt het boven het gemiddelde. Dit suggereert dat de index de afgelopen drie decennia zelden duurder is geweest. De dominantie van een handvol grote technologiebedrijven in de index heeft deze situatie mede veroorzaakt en nog groter gemaakt.

Duitse DAX nog altijd goedkoop

Ter vergelijking. De Duitse DAX heeft een koers winst verhouding van ongeveer 12. Niet voor niets zitten we long in verschillende Duitse aandelen en via een ETF op de Duitse DAX. De DAX heeft uiteraard een andere samenstelling dan de S&P 500, maar ook dan zijn Duitse aandelen goedkoop. Dat neemt niet weg dat deze ook kunnen meecorrigeren.

Overheidsuitgaven in de VS

Een ander punt waar we op willen wijzen is de huidige mate van overheidsuitgaven in de VS, die momenteel 44% van het bruto binnenlands product (BBP) per jaar bedraagt. Dit is vergelijkbaar met de niveaus tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2020 besteedde de VS zelfs een recordbrekende 54% van het BBP in één jaar. Deze fiscale verslechtering heeft de kredietwaardigheid van de VS beïnvloed.

De huidige overheidsuitgaven zijn onhoudbaar en liggen nu zelfs hoger dan in 2008, het jaar van de financiële crisis.

Dit moet verwerkt worden door de markten, met direct de aantekening dat er geen bewijs is dat het de lange trend van aandelen in gevaar zal brengen. Dus ook hier zien we een eventuele dip op deze situatie als een correctie en geen nieuwe bear market.

Resumerend: onderliggend opwaarts met kans op correctie

De conclusie is dat we redelijk positief gestemd zijn over de onderliggende trends. Zoals wel vaker geschreven, de echte bull markt moet nog beginnen. Immers, deze zal worden gedragen door een veel bredere groep aandelen dan nu.

Toch zijn we op de korte termijn enigszins terughoudend. Ook willen we zeggen dat er misschien op de indices nauwelijks een correctie gaat plaatsvinden, maar dat het wel zo voelt.

Crowded place

Dit komt doordat de grote winnaars van de laatste tijd vooral zijn gekocht (crowded place) en dat een terugval van deze aandelen wordt opgevangen door de achterblijvers.

Doordat de meeste beleggers in een handvol aandelen zitten (de crowded place) en niet in de mogelijke achterblijvers die worden gekocht voelt dat dus als een correctie.

Roteren naar andere of meerdere sectoren

Op zich spelen we nu al in op zo'n scenario (roteren naar andere of meerdere sectoren) omdat we de recent sterk gestegen aandelen niet zo snel bijkopen of zelfs zouden reduceren.

Met de vrijgekomen middelen kan dan gezocht worden naar nieuwe kansen en die kunnen ook in andere sectoren liggen dan alleen technologie. We hebben echter niet te veel haast en zouden het liefst eerst willen wachten (uitzonderingen daargelaten) hoe de consumentenprijsinflatie (CPI) en de producentenprijsinflatie (PPI) later deze week zullen zijn en of er meer hints komen vanuit de Fed.

Deze data (CPI enPPI) kunnen wel eens goed zijn voor de langere trend. Dit is ook gezien de toenemende kans van een zachte landing van de Amerikaanse economie.

Al met al zijn we nu wat terughoudend. We "hopen" op een dip in een markt waar de echte bullrun nog moet beginnen. We zien het grootste gevaar voor een ontluikende bullmarkt in de geopolitiek. Die is momenteel nogal onzeker, maar daarnaast zal bij een eventuele correctie (als die überhaupt plaats zal vinden) de markt naar boven blijven kijken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.