Navigation

Markten: net boven de bodem - de vrees voor een harde landing - ASML - en meer

Markten: net boven de bodem - de vrees voor een harde landing - ASML - en meer

Even een tussentijdse update. Na de crash op de Nikkei Index en de Zuid-Koreaanse Kospi, en nadat Europa duidelijk lager was gestart, zien we momenteel wat meer rust terugkeren in de markt. Wel rond de dieptepunten.

Terug naar de markt in zijn geheel. Kijkend nu naar Amerika lijkt de opening daar zeer zwak te worden met de Nasdaq futures die als momentopname wijzen op een daling van 890 van deze in index.

We sluiten het echter niet uit dat er vandaag of morgen een fikse rebound komt, hoewel we niet willen stellen dat dit al de definitieve bodem in de markt is. De markt is immers zeer onzeker geworden door een veranderend narratief van een zachte naar een harde landing. En op elke rally wordt tot nu toe verkocht. Ook is er nog steeds een dreiging dat Iran elk moment Israël kan aanvallen en is de unwind van de carry trade in volle gang.

Opvallend is dat binnen de chipsector een aandeel als ASML de verliezen flink heeft weten te reduceren. Wij denken dat ASML binnen de chipsector tot de buitencategorie behoort. We sluiten niet uit dat we binnenkort dit aandeel opnemen in onze Free Ride Portolio. Of dit nu al echt de bodem is vinden we nog niet duidelijk.

De kapitaalmarktrente daalt sterk, maar dit heeft momenteel nog geen positief effect op aandelen. Obligaties worden vooral gekocht al veilige haven en dat is nog geen signaal van vertrouwen. Tegelijkertijd zijn er geruchten in de markt dat de Fed al voor september een noodrenteverlaging doorvoert, en dat de ECB hetzelfde van plan is.

Op de lange termijn zou dat positief kunnen uitwerken, maar op korte termijn kan het gezien worden als een signaal dat de Fed achter de curve aanloopt en inderdaad 'bang' is voor een harde landing.

De markten kijken niet alleen tegen lagere techwaarden aan, maar ook tegen financiële waarden die flink in de min staan. We denken dat deze daling misschien wat overdreven begint te worden. Andere sectoren blijven ook onder druk staan, zoals autofondsen die internationaal zwak presteren.

De conclusie op dit moment is dat, hoewel we niet kunnen stellen of de bodem nu al is bereikt, de signalen mogelijk wijzen op een tussentijdse bodem (geen garanties). Dit na een cocktail van negatieve ontwikkelingen, zoals zorgen over een recessie in Amerika, oorlog, en het afbouwen van de carry trade die nog niet voorbij lijkt te zijn.

Maar dat gezegd hebbende kan dit zelfs de definitieve bodem worden als beleggers weer vertrouwen krijgen. Dat moet de komende dagen blijken en wij "gokken" daar nu nog niet op. Tenzij er onvoorziene omstandigheden optreden, rekenen we erop dat, zelfs als dit nog niet de bodem is en de markt verder corrigeert, dit slechts een grote correctie is in een opgaande trend.

Zoals we al eerder hebben gezegd, vinden we zo'n beweging naar beneden wenselijk en waren we de laatste tijd voorzichtiger. Nu gaan we opletten wanneer de markt draait. Met andere woorden, we gaan voorsorteren zonder meteen actie te nemen en kijken waar de kansen mogelijkerwijs gaan komen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.