Navigation

Markten: lager met het 'drip-drip' effect bij chips - tussentijdse update

Markten: lager met het 'drip-drip' effect bij chips - tussentijdse update

Een tussentijdse update van de gang van zaken, waarbij we zien dat Europa zwakker is gestart dan in eerste instantie werd verondersteld, met verliezen die oplopen bij sommige markten tot bijna een procent en de AEX-index die het dan nog redelijk goed doet met een verlies van 0,5%.

De daling wordt mede veroorzaakt doordat de Amerikaanse futuresmarkten evident zijn verslechterd sinds de opening. Nu wordt de vraag of dit een voorbode is van de reactie op de werkgelegenheidscijfers vanmiddag in Amerika of dat dit puur het Europese sentiment is. In ieder geval geldt dat de markt nog geen "zekerheden" biedt.

Daarbij zien we dat in de chipsector het beeld nog relatief rustig is, terwijl Broadcom nabeurs daalde. Het is overigens een toeleverancier van Apple, en om ons heen op andere beurzen liggen chipgerelateerde waarden flink in de min.

Niet alleen speelt Broadcom een rol, maar ook de nieuw bekendgemaakte regels door de Amerikanen. Zie dit artikel. Het probleem is dat de regels een "drip drip" effect hebben. Er komt steeds iets bij en dat leidt tot onzekerheid bij beleggers die daardoor chippers gaan verkopen.

Als we even bij Amsterdam blijven, dan zien we dat InPost na de cijfers een winst vertoont van 4%, maar dat is een aandeel waar we wegblijven, ondanks dat als we het zouden bezitten, we wel zouden blijven zitten, maar met een stop in de winst. We hebben daar reeds een artikel over geschreven.

We zien tevens dat op de rentemarkten de kapitaalmarktrente momenteel aan het dalen is. Dit reflecteert opnieuw de vrees dat er toch een harde landing komt en dat is ook één van de redenen dat de beurzen momenteel onder druk liggen.

De andere reden, en dat past wel bij het beeld van een harde landing, is dat als de Federal Reserve dan agressiever de rente zou gaan verlagen, het renteverschil met Japan kleiner zou worden. Dit heeft weer invloed op de dollar-yen carry. We zien namelijk dat deze weer een procent lager ligt op 142, en dat zou dus weer wijzen op een verdere afbouw van de carry.

Goud staat wat hoger, olie is op dit moment verdeeld, en we zien dat bij de cryptomarkten de koers van bitcoin iets lager ligt onder de 56.000 dollar.

Bij de aandelen individueel willen we nog even snel naar België, want daar kwam Sofina met op zich redelijke cijfers. Daar hebben we reeds een artikel over geschreven. De koers van Sofina wint op dit moment 1%, maar is nog niet echt uitgebroken naar boven.

Tevens kunnen we zien dat op de Franse beurs de automakers overwegend in de min manoeuvreren en we denken ook dat automakers het heel moeilijk gaan krijgen in de toekomst in Europa, althans in het lage en midden segment.

Bayer in Duitsland 2%, maar voor de rest kunnen we toch ook daar weer stellen dat het beeld vooral defensief is.

Al met al zien we dat aan de hand van de verslechtering van de Amerikaanse futuresmarkten in de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers, waar zorgen zijn over de mogelijkheid dat de data een harde landing gaan vertonen, in combinatie met het negatieve sentiment rond Broadcom en Amerikaanse chip-regelgeving, de handel lager ligt.

Tot slot willen we melden dat we het idee hebben dat deze correctie nog niet voorbij is. Daar hebben we reeds ook al aandacht aan besteed. We denken namelijk dat bij rallies de handel tegen een muur loopt en verkopers aantrekt.

We willen ook benadrukken dat dat niets afdoet, en dat hebben we al vaker gezegd, aan de lange bulltrend, maar op de korte termijn is het beeld gewoonweg erg onduidelijk en denken we vooral in deelgebieden, richting technologie, dat de grotere verliezen zichtbaar kunnen worden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.