Navigation

Markten: Parijs duikelt naar beneden - AEX iets lager - rente iets hoger

Markten: Parijs duikelt naar beneden - AEX iets lager - rente iets hoger

Even een tussentijdse update van de gang van zaken op de Europese beurzen na de opening. We zien momenteel dat de Europese indices lager liggen na de EU-verkiezingen en nadat Macron nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven. De nieuwsflow is bijzonder laag qua bedrijfsnieuws. Wel is vandaag de 1 op 10 aandelen splitsing van NVIDIA.

De Franse rente is opgelopen, hoewel deze stijging op zich nog meevalt, terwijl de Duitse rente ook fractioneel hoger ligt en ook daar zien we een relatief beperkte reactie. Tevens zien we bij de euro een beperkte reactie, die ongeveer een half procent lager staat op 1,0750.

Op de Europese beurzen is Parijs de gebeten hond met een verlies van bijna 2%. De financiële waarden in Parijs staan sterk lager, met verliezen van tussen de 4 en 6 procent, terwijl ook de luxe-aandelen lager liggen.

Verder zien we verliezen voor Amsterdam rond een half procent, en Brussel en Frankfurt liggen ongeveer 0,7 procent lager.

De reactie van Europa op de Europese verkiezingen leidt er ook toe dat de S&P-future wat verder is gedaald. Dit zou nu een verdeelde tot iets lagere start in Amerika aangeven.

We weten echter dat Amerikanen vaak totaal anders denken, dus we moeten maar zien hoe daar vanmiddag de reactie op is. De kans op een herstel van Europese aandelen wordt momenteel groter ingeschat dan een verdere daling.

De olieprijs ligt op dit moment iets hoger, goud en zilver liggen verdeeld en de prijs van Bitcoin is iets lager.

De markten verwerken dus ondermeer de verkiezingen in Europa en reageren mogelijk ook nog steeds op de werkgelegenheidscijfers die vrijdag in Amerika uitkwamen. Woensdag komen de consumentenprijsindexgegevens uit en vergadert de Federal Reserve over de rente. Ook dit kan weer belangrijk gaan worden.

We zien op het Damrak dat de koers van Besi ongeveer procent wint na een upgrade van Deutsche Bank. Tevens zien we onder de verliezers ondermeer Randstad. Daar zouden we ook niks mee doen. Ook moet de koers van RELX zo'n procent terug nadat het vorige week nieuwe recordhoogtes bereikte. De trend van het aandeel RELX lijkt nog altijd opwaarts te zijn.

Bij de kleinere fondsen constateren we momenteel dat de bewegingen beperkt zijn hoewel Flow Traders ruim een procent terug moet. We denken overigens dat Flow Traders opnieuw relatief slechte resultaten gaat boeken. Dit heeft ermee te maken dat het in het eerste kwartaal profiteerde van de introductie van Spot Bitcoin ETF's in Amerika, maar daar zien we de handelsvolumes afnemen in het tweede kwartaal. Op dit moment zien we ze overigens weer toenemen.

Bij de kleinere aandelen presteert PostNL zo’n 6% beter. Een aandeel waar we overigens niks mee doen gezien de zeer competitieve markt.

We hebben vanochtend natuurlijk ook extra aandacht besteed aan Envipco, waarbij de koers momenteel geen duidelijke richting kiest. We denken echter dat dit aandeel evident nog meer opwaarts potentieel heeft.

Op de Duitse beurs zien we overwegend ook minnen zien, met onder meer RWE, Zalando en Airbus rond de 2% in de min en de automakers lager.

Resumerend, de reactie op de verkiezingen kan wel eens kortstondig zijn, want uiteindelijk zijn het toch weer de Amerikanen die waarschijnlijk het beeld gaan bepalen. Op dit moment zien we nog steeds verkoopdruk waarbij de kans op een herstel groter wordt ingeschat dan een verdere dip (geen garanties.)

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.