Navigation

Markten: Chips gevraagd - ABN AMRO hoger - UMI & AMG tonen rally- tussentijdse update

Markten: Chips gevraagd - ABN AMRO hoger - UMI & AMG tonen rally- tussentijdse update

Even een korte tussentijdse update over de gang van zaken op de financiële markten, waarbij we zien dat Europa een zogenaamde raketstart kent met fors hogere noteringen. De AEX-index wint op dit moment zelfs 1,6%, mede dankzij de sterke prestaties van de chipgerelateerde aandelen, die duidelijk hoger noteren.

Dit komt na het miraculeuze herstel dat we gisteren op Wall Street zagen, met ook daar hogere noteringen. Niet alleen Amsterdam doet het goed, want ook Parijs en Duitsland liggen beide 1,1% in de plus, terwijl de Belgische beurs 0,6% hoger staat.

We kijken nu vooruit naar de ECB-vergadering, waar een renteverlaging van een kwart procent wordt verwacht, evenals een mogelijke verlaging van de groeiprognose door de ECB.

Later vandaag krijgen we de producentenprijzen. Zoals vanochtend al gemeld, sluiten we niet uit dat als daar geen verstoringen in zitten, we nog meer onverwachte bewegingen op de markten zullen zien. Hiermee bedoelen we dat de zogenaamde 'bear squeeze' mogelijk kan aanhouden, wat kan leiden tot verdere koerswinsten. Dit alles geeft echter ook aan dat de markten momenteel zeer wispelturig zijn, iets wat past bij de maand september.

We zien ook dat de rente iets is opgelopen, zij het marginaal. De dollar beweegt zijwaarts, goud ligt vlak, olie is hoger, en bij de cryptomarkten staat Bitcoin op 58.100 dollar, na gisteren een sterk herstel te hebben vertoond.

Op individueel niveau zijn het vooral de chipgerelateerde aandelen die de toon zetten, met bedrijven als Besi, ASML en ASMI die sterk hoger noteren. Besi wint zelfs 5%.

Tegelijkertijd zien we in de financiële sector een toename in fusie- en overnamefantasie, waarbij ABN AMRO 3% winst boekt en ook ING met bijna 2% stijgt. Het dividendrendement van ABN AMRO blijft daarbij aantrekkelijk.

Op de Duitse beurs kunnen we constateren dat vrijwel alle fondsen hoger staan, wat opmerkelijk is gezien de vele problemen in Duitsland. Toch blijft de Duitse beurs rond recordhoogtes staan, mogelijk door een relatieve onderwaardering.

Verder zien we dat de koers van AMG met 5% stijgt en dat Umicore momenteel een winst van 2% laat zien. Deze winsten zijn te danken aan de bevestiging van CARL dat ze hun lithiumproductie tijdelijk terugschroeven, zoals we eerder vandaag op onze website meldden, nadat we gisteren reeds het gerucht brachten.

Ook op de Franse beurs is het beeld positief, met een herstel bij Schneider Electric en pogingen van de autofondsen om te klimmen. Hoewel dit een gunstige ontwikkeling lijkt, blijven we daar voorzichtig over.

Al met al kijken de markten, na de onrustige bewegingen in de VS van gisteren, weer omhoog. Als er geen verstoringen zijn, sluiten we niet uit dat de stijging de komende dagen zich kan doorzetten. We houden echter een slag om de arm, want deze grote, instabiele bewegingen kunnen snel de andere kant op slaan.

Tot slot heeft de Chinese beurs een nieuw dieptepunt in vier jaar bereikt, door de zorgen over de Chinese economie, die goed is voor 20% van de wereldeconomie. Opmerkelijk genoeg lijkt de markt zich daar echter weinig van aan te trekken, met momenteel duidelijke winsten in Europa.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.