Navigation

Markten: zonder verstoringen is de koopknop weer gevonden - tussentijdse update

Markten: zonder verstoringen is de koopknop weer gevonden - tussentijdse update

Even een korte tussentijdse update over de gang van zaken op de Europese beurzen. We zien momenteel lichte stijgingen op de meeste de indices, hoewel deze voorzichtig en beperkt zijn in aanloop naar de publicatie van de consumentenprijsindex in de VS. Er heerst echter een onderliggend optimisme op de markten: beleggers lijken minder bezorgd te zijn over mogelijke geopolitieke escalaties.

ASML noteert momenteel iets hoger. Hoewel het Noorse Sovereign Wealth Fund zijn positie in het bedrijf heeft teruggebracht, is dat inmiddels verleden tijd. Wij denken dat ASML mogelijk een tijdelijke rally kan doormaken als de CPI geen verstoring is.

Tegelijkertijd zien we dat Rheinmetall iets hoger noteert na een overname in de Verenigde Staten, wat een slimme zet is. Hier hebben we al een artikel over geschreven. Het Belgische Sipef noteert fractioneel lager na tegenvallende cijfers, terwijl Shurgard iets hoger noteert dankzij sterke resultaten.

UBS staat in de plus en het aandeel TUI, de touroperator, is momenteel met 4% gestegen. Over TUI gesproken, we vinden het aandeel eigenlijk te goedkoop. Zoals aangegeven, stappen we uit als er een verdere rally plaatsvindt, omdat we zien dat de geldstromen van beleggers naar deze sector te beperkt zijn.

We kijken nu uit naar de publicatie van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten vanmiddag. Als deze cijfers geen verstoringen veroorzaken en er verder geen escalaties plaatsvinden, sluiten we niet uit dat de markt een verdere rally korte termijn kan inzetten.

Er wordt gesuggereerd dat bij een ommezwaai van renteverhogingen naar renteverlagingen – en in dat traject zitten we nu – de markten volatiel kunnen blijven. Maar bij lage handelsvolumes zien we dat Amerikaanse beleggers momenteel vooral weer op de koopknop drukken. Ondertussen blijft de rente op de kapitaalmarkten dalen.

De dollar is iets zwakker en goud noteert vlak, maar we sluiten een nieuwe rally niet uit. Ook zien we dat de olieprijs fractioneel hoger ligt en dat de prijs van Bitcoin net onder de 61.000 dollar schommelt.

Samenvattend kunnen we stellen dat de markten goed weerstand bieden tegen negatieve invloeden. De markten lijken momenteel opwaarts te willen bewegen, wat we beschouwen als een neutralisatie na een sterke dip door de afbouw van de dollar-yen carry trade.

Wel blijft de waarschuwing dat de handelsvolumes laag zijn. We moeten dus afwachten of deze rally zich doorzet. Maar zoals de zaken er nu voorstaan en afgaand op wat Amerikaanse handelaren zeggen, lijkt de markt op zoek te zijn naar een neutralisatiezone, waardoor er op korte termijn nog enkele procenten winst behaald kan worden, mits er geen calamiteiten plaatsvinden. Uiteraard zijn er geen garanties.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.