Navigation

Markten: chippers sterk - Avantium ook sterk hoger - tussentijdse update

Markten: chippers sterk - Avantium ook sterk hoger - tussentijdse update

Even een korte tussentijdse update van de ontwikkelingen op de financiële markten. Terwijl de Amerikaanse termijnmarkten (futures) momenteel een positief beeld laten zien voor de opening in Amerika, zien we in Europa overwegend dat de aandelenindices hoger liggen, variërend van 0,3% tot 1,5%, met de Belgische beurs onveranderd.

De winsten zijn geconcentreerd in een aantal sectoren. Nederland loopt hierbij voorop, waarbij het bedrijf ASMI met 5% stijgt en ASML met 1,5%. Ook Besi stijgt met 1,2%. De chipgerelateerde aandelen blijven profiteren van positief nieuws. Het lijkt erop dat dit momentum sterk blijft.

Tegelijkertijd zien we dat de bank Van Lanschot, die vandaag een Capital Markets Day houdt, met 5% stijgt. DEME staat iets hoger na het melden van een grote order.

Avantium, dat haar FDCA-fabriek op 22 oktober gaat openen, staat momenteel 7% hoger. Voorlopig doen we nog niets met Avantium, maar zoals we eerder hebben gezegd, zullen we instappen als de prijs gedreven actie verbetert, hoewel het een hoog speculatief aandeel is. De huidige really zien we vooral als emotie-gedreven. (Zie ook eerdere berichten over Avantium.)

Laten we eerst even verder kijken naar de indicatoren. We zien momenteel dat de rente iets is gestegen. De Amerikaanse dollar beweegt zijwaarts in aanloop naar de beslissing van de Bank of England over de rente. De Zwitsers hebben onverwacht de rente met 25 basispunten verlaagd.

Tegelijkertijd zien we dat de olieprijs consolideert en goud probeert weer verder te stijgen. Bij de cryptomarkten zien we momenteel winst, met Bitcoin weer boven de 66.000 dollar. In Europa zien we eindelijk weer eens wat positieve beweging richting crypto.

De markt kenmerkt zich verder door winst op de Belgische beurs met het bedrijf Umicore dat 1% stijgt. We moeten in de gaten houden wanneer daar een omslag naar positief komt.

De Franse beurs is verdeeld, waarbij Danone 3% lager ligt. Danone houdt vandaag een investeerdersdag en de reactie daarop is momenteel negatief. Op de Duitse beurs is het beeld ook enigszins verdeeld, met een voorzichtige vraag naar onder meer Daimler Truck, terwijl bij de dalers onder meer Rheinmetall een half procent lager ligt. Toch verwachten we dat Rheinmetall de rally voortzet die het de laatste paar jaar heeft laten zien.

Conclusie is dat de markten hoger liggen. Tegelijkertijd houden we met één schuin oog Frankrijk in de gaten en wordt de rally vooral gedragen door chipgerelateerde aandelen. Avantium staat duidelijk hoger, maar we doen voorlopig nog niets, al volgen we het aandeel met grote interesse.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.