Navigation

Markten: Europa lager - Wall Street misschien wel positiever - tussentijdse update

Een korte tussentijdse update van de gang van zaken op de financiële markten, waarbij we richting de opening van Wall Street gaan en waarbij het vandaag triple witching is, wat mogelijk tot enige volatiliteit kan leiden. Dat hoeft trouwens niet per se. Het idee is echter dat Amerika, ondanks de enorme rally van gisteren, vandaag weer naar boven gaat kijken.

Inderdaad, misschien is dit een overdrijving, maar zo werkt het soms. Europa blijft lager liggen, waarbij de Duitse beurs 0,7% verliest, maar ook Amsterdam en Parijs staan 0,7% lager met de Belgen 0,4% in de min. In Amsterdam zijn het de chipwaarden die zwak zijn.

Morgan Stanley heeft voor ASML en ASMI een lager koersdoel gesteld. Zoals we reeds eerder hebben gezegd, doen we momenteel niets met Besi en ASMI op dit moment. ASML zien we als een sterk aandeel op de lange termijn, maar op de korte termijn is het beeld wat onduidelijker.

Tevens hebben we te maken met JDE Peets, dat lager ligt. Dit na een artikel in de Financial Times dat erop neerkomt dat de Europese wetgeving het moeilijker maakt voor dit soort bedrijven om de supply chain te volgen. We doen overigens niets met het aandeel.

Op de Belgische beurs staat Confinimo na een upgrade 1% hoger en zien we Umicore 5% naar beneden gaan. Er blijven geruchten over een nieuwe winstwaarschuwing. We zitten te gokken op de korte termijn in Umicore, maar zoals eerder aangegeven, voor de lange termijn zien we er weinig nog in. Dat geldt ook voor het Nederlandse AMG.

In Parijs zijn chipwaarden ook zwak en de autowaarden zijn iets van hun dieptepunten af na de winstwaarschuwing van Mercedes. Toch denken we dat je beter uit autosector voorlopig weg kan blijven. Het is niet duidelijk wanneer deze sector weer gaat verbeteren. Dit nu ook China steeds slechter wordt zoals eerder ook werd verwacht. Op de Duitse beurs ligt Mercedes overigens zelfs 6% lager.

Kijken we naar de indicatoren, dan zien we dat de Amerikaanse futuresmarkten ietsjes lager liggen, maar dat zegt weinig vanwege die triple witching. Met dus de mogelijkheid dat er opnieuw in een soort van overdreven euforie op de koopknop wordt gedrukt.

Tevens hebben we te maken met valutamarkten verdeeld waarbij de dollar tegen de yen hoger ligt op 143,8, een stijging van bijna een procent. Met andere woorden, er is niet gereageerd met een daling, maar juist met een stijging naar de onveranderde rente van de Bank of Japan en een relatief dovish persconferentie van bankgoverneur Ueda.

Goud lijkt zich weer op te prepareren voor misschien wel een verdere stijging en olie staat hoger, hoewel wordt verondersteld dat ondanks de grotere dreiging van een oorlog tussen Israel en Hezbollah, dit voor een gedeelte ook in de olieprijs zou zitten.

Daarnaast kunnen we zien dat de prijs van Bitcoin op 63.600 dollar ligt en nog steeds probeert zich verder opwaarts te bewegen. Of dat meteen leidt tot nieuwe records, daar hebben we twijfels over, maar Bitcoin begint eindelijk wel te reageren op de lagere rentetarieven.

Al met al gaan we nu naar Amerika met een iets lager Europa en een situatie waarbij de Amerikanen weer hun eigen weg gaan varen. We krijgen dus die triple witching, expiratie van opties en futures, waarbij geldt dat hoewel het misschien een milde overdrijvingsfactor is, de Amerikanen mogelijkerwijs opnieuw weten te kopen, want dat past bij het huidige beeld.

Wel geldt dat voorbeurs bijvoorbeeld een aandeel als NVIDIA een half procent lager ligt, terwijl Nike voorbeurs een winst vertoont van 8% door een wisseling van de wacht aan de top. We doen echter (nog) niks met dit aandeel.

We hebben ook te maken met FedEx, dat op dit moment voorbeurs 14% lager ligt na een zwakke outlook en is trouwens ook een aandeel waar we niets mee zouden doen. Dat geldt ook voor UPS en Deutsche Post, oftewel DHL. Nu eerst op weg naar de opening van Amerika.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.