Navigation

Markten: start Europa defensief na PMI - tussentijdse update

Even een korte tussentijdse update over de ontwikkelingen op de financiële markten. Let op: het is deze week maintenance week, waardoor ons programma iets kan afwijken van het gebruikelijke. Deze week gaan we ook gebruiken om de komende weken een nog meer marktgerichte feed te introduceren, zoals door onze klanten is gevraagd na een enquête en verschillende gesprekken. Heb je vragen, de kan naar info@scetrader.nl altijd een mail sturen.

Laten we nu kijken naar de huidige situatie. Het enthousiasme op de markten is minder dan we eerder vanochtend, tussen vijf en zes uur, zagen. Zojuist zijn de gegevens van de PMI (inkoopmanagersindex) uit Frankrijk en Duitsland gepubliceerd, waaruit blijkt deze zwak zijn. De Duitse PMI industrie is gedaald tot 40,0, vanaf 42,4: echt zwak.

De indexen blijft ruim onder de 50, wat aangeeft dat de Europese Centrale Bank (ECB) ruimte heeft om de rente verder te verlagen. Op dit moment zien we dat Europa verdeeld is, de beurs in Parijs is zelfs zwak met een verlies van een half procent.

De vraag is nu of dit een tijdelijk fenomeen is, aangezien dit overeenkomt met de verzwakking van de Amerikaanse futuresmarkten. Mogelijk keren de futuresmarkten terug naar een neutraal niveau om vervolgens weer een opleving te laten zien. Dit is echter lastig te voorspellen, want we zien echt een veel zwakkere start van Europa dan verwacht, en ook de futuresmarkten vertonen een verzwakking. Als we verder kijken naar de rentemarkten, zien we dat de rentes licht zijn gedaald.

Op de valutamarkten merken we dat de dollar sterker is geworden ten opzichte van de euro, maar zwakker tegenover de yen. De goudprijs is gedaald en ook de olieprijzen staan lager, terwijl de cryptomarkten een gemengd beeld laten zien.

Als we naar individuele aandelen kijken, zien we dat Ahold in Amsterdam de lijst aanvoert met een winst van 1%, terwijl Besi zwak presteert met een verlies van 2%. Op de bredere markten wint Vopak 1%, en op de Belgische beurs reageert UCB nauwelijks op overwegend positief nieuws. In Frankrijk is het beeld verdeeld, waarbij Danone en Accor kleine winsten boeken. Op de Duitse beurs staat Zalando 1% in de plus, maar daar doen we verder niets mee. Commerzbank staat overigens 4% lager.

Al met al kunnen we constateren dat de handel in Europa minder uitbundig van start is gegaan dan eerder werd verwacht. Dit zegt echter nog weinig over hoe de markt zich later op de dag zal ontwikkelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.