Navigation

Markten: nog steeds druk - Brussel de uitblinker - Elia en meer

Hier volgt een tussentijdse update over de gang van zaken op de financiële markten. Terwijl de aandelen van Alphabet bijna 4% lager liggen en Tesla in de voorbeurshandel 8,5% daalt, zien we in Europa koersdalingen. Maar de Belgische beurs weet het hoofd boven water te houden en staat zelfs op dit moment in de plus.

Op de Belgische beurs is vanochtend Elia met de kwartaalcijfers gekomen, die beter dan verwacht waren. Dit geeft steun. Het aandeel staat momenteel 1,5% hoger en we kijken of we misschien wel een positievere houding moeten gaan aannemen over Elia.

Ook Sofina, dat een stijging in haar intrinsieke waarde zag, wint bijna 2%. Wat betreft bedrijfsresultaten, morgen komen Argenx en UCB met hun cijfers. Beiden zijn we al langer bullish over.

De markten in Europa als geheel zijn flink geschrokken van de resultaten van verschillende Amerikaanse techbedrijven. De vraag is nu of de Amerikanen eerst naar een neutraal (opwaarts) punt bewegen (net voor of na de opening) wat we vaak zien, om dan te beslissen hoe ze echt denken over de cijfers.

In Amsterdam zien we dat, ondanks de verhoogde outlook bijASMI, de koers 3% lager ligt. ASMI staat misschien ook lager doordat ASM Pacific, een bedrijf waarin ASMI een belang heeft, met een winstwaarschuwing kwam en die koers zelfs 25% daalde. Dit hoeft echter verder geen effect op ASMI te hebben. BE Semiconductor Industries (BESI), dat morgen met cijfers komt, ligt 6% lager.

We hebben al vaker geschreven over deze aandelen. De lange termijn vooruitzichten zijn dan wel goed, maar je moet je ook afvragen of ze op een gegeven moment te duur worden.

Verder zien we in Europa dat op de Duitse beurs Rheinmetall profiteert van een verhoging van de outlook en 2,5% wint, terwijl Deutsche Bank na de cijfers 5% lager ligt.

Op de Franse beurs blijft het kommer en kwel onder luxe aandelen na zwakke cijfers van LVMH.

De rentemarkten liggen er momenteel verdeeld bij, de dollar is iets sterker geworden, goud kent winstnemingen en staat weer hoger, en lijkt de opwaartse trend voort te zetten. Olie laat een stevige rebound.

Bij crypto zien we overwegend plussen, waarbij Ethereum blijft hangen rond een onveranderde koers.

We hebben het idee dat de markten in Europa nu eerst maar eens gaan kijken wat Amerika gaat doen. Vaak zie je dat als de Amerikaanse beurs begint, er dus een soort neutralisering zichtbaar wordt op de futuresmarkten, na de start of net voor de start. Als dat nu ook zou gebeuren, dan zou dat betekenen dat we eerst gaan opveren. Dat zegt overigens niets over de trend in de loop van de dag.

In ieder geval geldt dat beleggers een reden hebben gevonden om winst te nemen, maar we willen ook meteen vertellen dat, hoewel dit gebeurt, de bedrijfsresultaten over het algemeen redelijk meevallen. Er zijn natuurlijk negatieve uitschieters, zoals in de luxesector en bijvoorbeeld Tesla, hoewel we dat als tijdelijk zien. De cijfers van Alphabet waren echter helemaal niet zo slecht. Dat betekent dat we nu eerst gaan kijken wat Amerika gaat doen en dan moet blijken of de markt toch weer wat veerkracht krijgt.

Tot slot willen we benadrukken wat we de laatste paar dagen al vaker hebben gezegd: het valt op dat er op rallies meteen wordt verkocht en dat er op dips meteen weer wordt gekocht. We zijn benieuwd of die trend zich vandaag ook weer voortzet als Wall Street opent.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.