Navigation

Markten: lager door Airbus - problemen supply chain en personeel - update

Even een snelle tussentijdse update van de gang van zaken op de Europese beurzen. In plaats van een verdeelde start, of zelfs iets hoger vanwege het relativeren van de koersdalingen van NVIDIA, staan we op dit moment duidelijk lager, behalve België, wat 0,3% hoger staat op de index.

De daling komt toch voort uit de ontwikkelingen rond NVIDIA waarbij de chipgerelateerde waarden in Nederland lager zijn. Hoewel we niet veel twijfels hebben over ASML, moet het toch 2% terug in prijs. Onze twijfel zit meer bij Besi, dat 2% lager ligt, vanwege mogelijke vertragingen in haar orders. We blijven hier mee bezig en hebben vandaag weer een artikel geplaatst op onze website.

De dip in Europa komt ook doordat Airbus heeft gewaarschuwd dat het aantal leveringen lager zal zijn dan verwacht. Dit is niet vanwege een slechte markt, maar door tekorten in de toeleveringsketen.

Volgens ons zijn deze problemen wijdverspreid, wat betekent dat ook andere sectoren deze problemen ervaren: van vliegtuigen tot defensie tot auto's.

Airbus waarschuwt ook voor een tekort aan goed geschoold personeel, wat ook invloed heeft op Rheinmetall. Deze heeft onlangs een outsourcing-deal gesloten met Continental, de autobandenmaker, vanwege een tekort aan goed personeel. Hierdoor daalde de koers van Rheinmetall door zorgen dat een tekort aan personeel gaat leiden tot het vertragen van de productie.

Dit betekent dat zowel Airbus als Rheinmetall op korte termijn moeite hebben om aan de grote orderstroom te voldoen, wat negatief is en zichtbaar in de koersen. Wij verwachten echter dat een verdere dip een koopkans biedt voor Rheinmetall.

De AEX ligt een half procent lager, net als Parijs. België staat een kwart procent hoger en Duitsland 1,1 procent lager. Op de Amerikaanse futuresmarkten zien we meer verdeeldheid.

De koers van Aegon momenteel iets lager. Aegon heeft een sterke strategie voor het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt, dus we verwachten een verdere stijging van het aandeel. Ebusco staat 6 procent lager, nu de outlook is ingetrokken, wat niet onverwacht is. We hebben eerder geschreven over Ebusco en twijfelen of het bedrijf zelfstandig kan blijven opereren.

Op de Franse beurs wint Kering 3 procent, maar daar doen wij niets mee. Op de Duitse beurs zien we een forse koersdaling bij Merck, het farmaciebedrijf, omdat een bepaalde kankertherapie niet voldoet aan de onderzoeksresultaten. MTU, een onderdeel van de luchtvaartindustrie, staat ook sterk lager. Tot slot weet Argenx op de Belgische beurs de boel nog te stutten met een winst van 2 procent.

Al met al betekent het dat, nadat vanochtend de situatie rond NVIDIA werd gerelativeerd, we nu zien dat de zorgen over de toeleveringsketen waarschijnlijk verder reiken dan alleen Airbus. Dit moet nu ook weer verwerkt worden in het koersbeeld.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.