Navigation

Markten: Europa iets lager - KLM sterk hoger - tussentijdse update

Een korte tussentijdse update van de gang van zaken op de financiële markten in Europa. We zien dat de markten met beperkte verliezen zijn geopend, waarbij de Bel20 nauwelijks veranderd is. De DAX in Duitsland verliest op dit moment, net als de beurs in Parijs, ongeveer 0,5%.

In Duitsland staat het aandeel SAP 2% lager, omdat er in de Verenigde Staten een onderzoek is gestart naar mogelijk te hoge facturering bij bepaalde overheidsopdrachten. Het gaat om een bedrag van 2 miljard dollar. Aangezien SAP een zwaarwegend aandeel is binnen de DAX-index en slechts beperkt lager staat, zorgt dit ervoor dat de DAX binnen de gebruikelijke marges in lijn met de rest van Europa beweegt.

Verder zien we dat de rentemarkten verdeeld zijn. Zo ligt het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties momenteel op 3,74%, terwijl het Duitse equivalent op 2,14% staat.

De Amerikaanse futuresmarkten staan iets lager. De cryptomarkten laten momenteel ook een licht dalende trend zien, terwijl de goudprijs stabiel is en de olieprijs iets lager noteert.

Er is een kans dat we vandaag wat winstnemingen zullen zien bij aandelen, tenzij de Amerikaanse markten daar anders over denken, zoals sommigen suggereren.

Dit betekent niet dat er sprake is van een omkeerbare trend, maar het valt op dat er buiten China vrij rustig is gereageerd op de economische stimuleringsmaatregelen die daar zijn aangekondigd.

Bij de individuele aandelen zien we dat KLM flink stijgt, met een winst van 6%, nadat Morgan Stanley het aandeel dubbel heeft geüpgraded van underweight naar overweight en het koersdoel heeft verhoogd naar 12 euro.

Exor, dat gisteren nabeurs cijfers publiceerde, staat een procent in de plus, ondanks dat de cijfers matig zijn. Tegelijkertijd zien we dat de financiële waarden in de breedte tussen de 1% en 2% lager noteren. We zijn de laatste tijd wat minder enthousiast over financiële aandelen.

Corbion wint 5%, terwijl Just Eat een procent stijgt na de rally van gisteren. Op de korte termijn sluiten we niet uit dat er nog wat speculatieve winsten bij komen voor Just Eat, maar op de lange termijn zien we er weinig potentieel in.

Argenx stijgt met 4%. We denken echter dat de toekomstige stijgingen minder sterk zullen zijn dan in het verleden.

Daarentegen verliest Melexis 2% en UCB staat een procent lager. Op de Franse beurs doen de luxe-aandelen het weer iets beter, mede door de ontwikkelingen in China. Toch twijfelen we of de huidige stijgingen in deze sector op de korte termijn doorzetten.

Commerzbank staat een procent hoger, mede door positieve aanbevelingen van brokers. Airbus verliest een procent, maar voor de lange termijn beschouwen we dit als één van de betere fondsen.

Al met al hebben we een licht neerwaarts beeld van de markten vandaag. We denken dat de kans groot is dat de markten wat terughoudend blijven en later vandaag moeten kijken naar wat de Amerikaanse markten doen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.