Navigation

Markten: gemixt na extreme uitslagen Azië - APAM en meer - tussentijdse update

Markten: gemixt na extreme uitslagen Azië - APAM en meer - tussentijdse update

Een tussentijdse update van de financiële markten laat zien dat, na ongewoon grote schommelingen op de Aziatische beurzen, de Europese beurzen rustig zijn begonnen. De AEX beweegt rond het nulpunt en de meeste andere Europese indices vertonen een kleine tot zeer kleine daling.

De ongewone bewegingen in Azië werden veroorzaakt doordat de Nikkei-index flink daalde vanwege politieke verschuivingen en de verwachting dat de rente eerder en wellicht sterker dan verwacht zal worden verhoogd.

Ondertussen zagen we op de Chinese beurzen sterke stijgingen, waarbij de Shanghai-index 8% won, de Hang Seng 3% steeg en de Shenzhen-index zelfs 10,7% hoger noteerde. Deze rally werd gedreven door het besluit van China om bepaalde restricties voor huizenkopers te versoepelen, wat gunstigere rentevoorwaarden met zich meebracht.

Het is echter nog onduidelijk of deze rally het startschot is voor een verdere bullmarkt, of dat het slechts een tijdelijke beweging is. Voorlopig lijkt het feestje in China grotendeels aan het Westen voorbij te gaan. Zo zagen we vanochtend winstwaarschuwingen bij zowel Stellantis als Aston Martin, terwijl Volkswagen eveneens een nieuwe winstwaarschuwing afgaf. Desondanks blijft het effect op de aandelenkoersen van Stellantis en Volkswagen beperkt, aangezien deze ontwikkelingen grotendeels waren verwacht.

Wij ondernemen voorlopig geen actie met deze aandelen, aangezien we denken dat de problemen in de Europese auto-industrie meer structureel zijn dan nu zichtbaar is. De auto-industrie in Europa lijkt zwak, en hoewel Volkswagen 2% lager staat en Stellantis zelfs 4% winst laat zien, vinden wij dit geen reden om nu in te stappen, ondanks de eerdere koersdaling. reken er ook op dat er ontslagen vallen en dat in Europa de macht van vakbonden nog tot moeilijkheden gaat leiden.

In Amsterdam em Brussel is de markt overwegend verdeeld. Aperam en ArcelorMittal presteren beter, waarbij Aperam 5% winst boekt door onverwacht goede resultaten als gevolg van afwijkende seizoensomstandigheden. We zitten al enige tijd in Aperam en hoewel we misschien te vroeg zijn ingestapt, blijven we zitten omdat we verwachten dat het dividend gehandhaafd blijft. Het huidige dividendrendement van Aperam ligt rond de 6%, wat voor ons voldoende reden is om de positie vast te houden.

Prosus wint 1%, wat gezien de ontwikkelingen in China eigenlijk beperkt is, terwijl Exor 2% daalt door zijn grote belangen in de auto-industrie, zoals in Stellantis. Op de beurs van Brussel zien we op dit moment geen duidelijke trend, met tot nu toe slechts beperkte bewegingen. Umicore ligt slechts 0,1% hoger, maar we sluiten niet uit dat de rally daar nog even doorzet.

Op de Duitse beurs staan de meeste autoaandelen in de min, terwijl Adidas aan de positieve kant staat. Dat aandeel laten we voorlopig links liggen. In Parijs zijn de luxe aandelen, na de rally van vorige week, vandaag verdeeld. Wij blijven nog steeds weg uit luxe, omdat we denken dat het te risicovol is om in te zetten op een nieuwe rally die puur gebaseerd is op de huidige stimuleringsmaatregelen van China.

Het is goed mogelijk dat de westerse markten het feestje in China voorbij laten gaan voor nu en pas later aansluiten in de polonaise, en de vraag is nu wanneer China een keer winstnemingen gaat zien. Dat scenario is namelijk zeker niet uit te sluiten. Het kan dus nog even duren voordat de verwachte liquiditeitsrally in het Westen echt zichtbaar wordt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.