Navigation

Markten: stilstand in aanloop PCE - inflatie Europa tegenvaller - CBK

Een korte update over de huidige situatie op de financiële markt in Europa. In aanloop naar de publicatie van de PCE in Amerika, die wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de inflatieontwikkelingen, is de markt stil en vlak.

De Amerikaanse S&P futures zijn iets gedaald, maar dit zegt weinig totdat de PCE-data vanmiddag om half drie worden vrijgegeven.

In Europa zijn er nieuwe inflatiecijfers gepubliceerd die minder gunstig zijn. De consumentenprijzen stegen in mei op maandbasis met 0,2%. Op jaarbasis waren de cijfers echter hoger dan verwacht. De consumentenprijsindex kwam uit op 2,6% tegenover een verwachting van 2,5%. De kerninflatie kwam zelfs uit op 2,9% tegen een verwachting van 2,7%.

Dit is de eerste versnelling van de headline-inflatie sinds oktober 2023 en de eerste versnelling van de kerninflatie sinds juni 2023. De Europese Centrale Bank (ECB) wil graag de rente verlagen en er wordt een renteverlaging verwacht voor de zomer. Deze nieuwe inflatiecijfers kunnen nog steeds leiden tot een renteverlaging, maar de kans dat de ECB daarna voorzichtig zal blijven en pauzeren is toegenomen. Zowel in Europa, Japan en in Amerika laten de inflatiegegevens een opwaarts patroon zien wat minder gunstig is. Het doet denken aan het najaar van 2023.

De rentetarieven zijn iets hoger. Het tienjarige Amerikaanse staatspapier noteert een effectief rendement van 4,56% en het Duitse papier staat op 2,69%. De dollar is iets zwakker geworden, olieprijzen zijn iets gestegen, en goud en zilver laten een kleine plus zien. In de cryptomarkt is de koers van Ethereum gestegen naar bijna 3.800 dollar, terwijl Bitcoin stabiel blijft rond de 68.300 dollar.

Individueel bij aandelen zien we weinig beweging. ING en Shell liggen iets hoger, evenals DSM-Firmenich. Pharming ligt 3% lager en zouden we niks meer doen.

Bij de andere Europese beurzen zien we weinig grote koersschommelingen. Melexis in België daalt met 2%, maar we blijven dit aandeel met interesse volgen, aangezien er signalen zijn dat klanten hun voorraden weer gaan aanvullen, wat gunstig kan zijn. Nu doen we nog niks.

Op de Duitse beurs is het beeld verdeeld. Airbus verliest 2% en Commerzbank ligt ook 2% lager. Dit komt mogelijk mede door stroef lopende loononderhandelingen. We blijven echter positief over het aandeel Commerzbank (zie ook eerder berichten).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.