Navigation

Melexis: deal met NIO - gamechanger - tijd voor actie in het aandeel

Melexis: deal met NIO - gamechanger - tijd voor actie in het aandeel

NIO, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van elektrische voertuigen (EV's), heeft Melexis $MELE gekozen als strategische leverancier van geavanceerde stroomsensorchips voor hun tractieomvormersystemen.

Deze geavanceerde chips zijn speciaal ontworpen voor de veeleisende omgeving van motorbesturing en zullen worden gebruikt in alle batterij-elektrische voertuigen (BEV's) van NIO.

Over de samenwerking

Melexis, een wereldwijd erkende leverancier van halfgeleideroplossingen, richt zich op het ontwerpen en leveren van geavanceerde sensoren voor toepassingen in de automobiel- en industriële sectoren.

Door deze samenwerking kan NIO profiteren van de geavanceerde stroomtechnologie van Melexis, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun tractieomvormersystemen zal verbeteren.

Daarnaast biedt Melexis lokale ondersteuning met toegewijde ingenieurs om een naadloze integratie en optimalisatie te garanderen.

Tijd om Melexis te kopen: strategische redenen

Nadat we tot nu toe voorzichtig waren en nog niet meteen in Melexis wilden investeren, hebben de recente ontwikkelingen onze visie veranderd. De samenwerking met NIO is een doorbraak die als een gamechanger wordt beschouwd.

Dit is een belangrijke reden om nu een positieve houding ten opzichte van het aandeel Melexis te hebben. Ook de eerste signalen dat klanten weer voorraden gaan aanvullen is positief. Het bedrijf haalt ruim 90% van haar omzet uit automotive.

Hoewel het aandeel op de grafiek nog niet echt is uitgebroken, neemt de kans hierop toe door ondermeer de deal met NIO.

Strategische samenwerking met NIO

De samenwerking met NIO versterkt de positie van Melexis in de automotive sector. NIO's keuze voor Melexis' geavanceerde stroomsensorchips onderstreept de betrouwbaarheid en technologische voorsprong van het bedrijf.

Dit partnerschap kan leiden tot verdere samenwerking met andere grote spelers in de EV-markt, wat de groei en stabiliteit van Melexis verder zal versterken.

Groeiende vraag naar automotive halfgeleiders

De vraag naar halfgeleiders in de automotive sector blijft (na een dip) sterk toenemen, vooral door de groei van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en infotainmentsystemen.

IDC voorspelt een jaarlijkse groei van 20% in de halfgeleiderverkoop in 2024, met ADAS en infotainment die belangrijke drijvende krachten zijn. Melexis, met zijn focus op deze technologieën, is goed gepositioneerd om te profiteren van deze trend nu voorraadopbouw weer gaat beginnen.

Herstel van de halfgeleidersector

De halfgeleidersector wordt verwacht in 2024 een sterke groei te vertonen, met voorspellingen van een groei van 13.1% tot 20% afhankelijk van de bron. Dit herstel volgt op een uitdagend jaar 2023 en wordt gedreven door een toename in de vraag naar AI-chips en andere geavanceerde technologieën. Dit herstel zal een positieve impact hebben op bedrijven zoals Melexis die zich richten op innovatieve halfgeleideroplossingen voor automotive.

Financiële kracht en groei

Melexis heeft redelijk sterke financiële resultaten gerapporteerd in Q1 2024, met een omzetstijging van 6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en een brutowinstmarge van 44.2%. De vooruitzichten voor het volledige jaar 2024 blijven positief, met een verwachte omzet van ongeveer 1 miljard EUR en sterke operationele marges. Deze financiële stabiliteit en groeivooruitzichten maken Melexis tot een aantrekkelijke investering.

Innovatieve productontwikkeling

Melexis blijft investeren in innovatie, zoals blijkt uit de lancering van de Triphibian technologie voor thermisch beheer in elektrische voertuigen en de Induxis inductieve schakelaar voor veiligheidstoepassingen. Deze voortdurende focus op innovatie zal Melexis helpen om competitief te blijven en nieuwe marktkansen te benutten.

Conclusie

Met de sterke strategische samenwerkingen, gunstige marktomstandigheden, positieve financiële resultaten en voortdurende innovatie, is Melexis goed gepositioneerd voor toekomstige groei. Deze factoren maken het aandeel een aantrekkelijke investering voor beleggers die willen profiteren van de groei in de halfgeleidersector. Wij stappen in.

Belang van het tractieomvormersysteem

Het tractieomvormersysteem is cruciaal in de EV's van NIO, omdat het de gelijkstroom (DC) van de batterij efficiënt omzet in de wisselstroom (AC) die de elektrische motor aandrijft. De stroomsensor is een essentieel onderdeel dat de stroom nauwkeurig bewaakt om de veiligheid en optimale prestaties van het voertuig te waarborgen.

Wat zijn sensorchips voor tractieomvormersystemen

Geavanceerde stroomsensorchips zijn essentiële componenten in de tractieomvormersystemen van elektrische voertuigen. Deze systemen zetten de gelijkstroom (DC) van de batterij om in wisselstroom (AC) die de elektrische motor aandrijft. De stroomsensorchips bewaken nauwkeurig de stroom die door het systeem vloeit. Dit is belangrijk omdat:

  • Veiligheid: Door de stroom nauwkeurig te meten, kunnen de chips helpen om eventuele stroompieken of andere problemen vroegtijdig te detecteren en te voorkomen, wat bijdraagt aan de algehele veiligheid van het voertuig.
  • Optimale prestaties: Door de stroom efficiënt te monitoren en regelen, zorgen deze chips ervoor dat het tractieomvormersysteem optimaal functioneert, wat leidt tot betere prestaties van de elektrische motor en een langere levensduur van de batterij.
  • Efficiëntie: Nauwkeurige stroommetingen dragen bij aan een efficiëntere energieomzetting, wat resulteert in een grotere actieradius van het voertuig en een vermindering van energieverliezen.

Melexis Q1 2024 resultaten

Overzicht van de financiële prestaties van Melexis in Q1 2024:

  • Omzet: De omzet in het eerste kwartaal van 2024 was 241,8 miljoen EUR, een stijging van 6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar een daling van 3% ten opzichte van het vorige kwartaal.
  • Brutowinst: De brutowinst bedroeg 106,8 miljoen EUR, wat 44,2% van de omzet vertegenwoordigt. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
  • Operationele winst: De operationele winst was 63,7 miljoen EUR, wat neerkomt op 26,4% van de omzet. Dit is een stijging van 4% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.
  • Nettoresultaat: Het nettoresultaat was 52,9 miljoen EUR of 1,31 EUR per aandeel, een stijging van 4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

Belangrijkste ontwikkelingen en vooruitzichten:

  • Innovaties: Melexis lanceerde in Q1 2024 twee baanbrekende technologieën: Triphibian, een nieuwe technologie voor thermisch beheer in elektrische voertuigen, en Induxis, een contactloze en magneetloze inductieve schakelaar voor veiligheidstoepassingen in elektrificatie.
  • Automotive focus: Verkoop aan automotive klanten vertegenwoordigde 90% van de totale omzet in het eerste kwartaal van 2024.
  • Vooruitzichten: Melexis verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal van 2024 tussen de 242 en 247 miljoen EUR zal liggen. Voor het volledige jaar 2024 wordt een omzet van ongeveer 1 miljard EUR verwacht, met een brutomarge boven de 44% en een operationele marge boven de 25%.
  • Kostoptimalisatie: Na de kostenoptimalisatie maatregelen die in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn genomen, heeft Melexis in het eerste kwartaal van 2024 de basis gelegd voor verdere groei, in lijn met de strategische focus op zowel 'automotive' als 'beyond automotive'.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.