Navigation

Micron: sterke cijfers - verhoging CAPEX - blik op cijfers en het aandeel

Micron: sterke cijfers - verhoging CAPEX - blik op cijfers en het aandeel

Micron Technology [Micron] $MU rapporteerde sterke resultaten voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024. De omzet steeg met 23% op kwartaalbasis en 58% op jaarbasis tot $5.82 miljard. Het bedrijf keerde terug naar winstgevendheid met een nettowinst van $793 miljoen en een winst per aandeel van $0,71 (GAAP) en $0,42 (niet-GAAP). Micron verwacht verdere prijsstijgingen voor DRAM en NAND en voorziet recordomzetten in 2025.

Onze visie op het aandeel

Hoewel de resultaten van Micron indrukwekkend en beter dan verwacht zijn, blijven we neutraal over het aandeel. De aanzienlijke prijsstijgingen voor DRAM en NAND hebben bijgedragen aan de sterke financiële prestaties, maar dat werd ook verwacht.

De schuldenlast van 13,7 miljard dollar en de negatieve vrije kasstroom van 29 miljoen dollar zijn eveneens aandachtspunten die wel vertekend zijn omdat er ook wordt geïnvesteerd.

Micron's geavanceerde HBM3E zal worden gebruikt in Nvidia's H200 chips, met HBM-chips die al uitverkocht zijn voor 2024 en een groot deel van de 2025-voorraad al toegewezen. Dit is super bullish. Echter, de vraag is of dit niet al in de koers zit.

Het aandeel heeft de afgelopen periode een sterke koersstijging laten zien, wat kan wijzen op een mogelijke overwaardering op korte termijn. De chart is ons dus echt veel te veel buiten het gemiddelde stijgings-niveau.

Wij wachten af totdat er een significante correctie optreedt voordat nieuwe posities worden ingenomen. Beleggers die al aandelen bezitten, kunnen overwegen vast te houden met een stop om winsten te beschermen.

Sterke punten:

  • Sterke financiële prestaties: Omzet, brutomarge en winst per aandeel ruim boven de verwachtingen.
  • Robuuste vraag naar AI: Stijgende vraag naar AI-gerelateerde producten zoals HBM3E en DDR5.
  • Technologische vooruitgang: Vooruitgang in technologische ontwikkeling met 1-gamma DRAM en 232-laag NAND.
  • Geografische diversificatie: Projecten in China, India en Japan vorderen volgens plan.
  • Verhoogde kapitaaluitgaven: Micron heeft zijn kapitaaluitgavenprognose voor 2024 verhoogd tot ongeveer 8 miljard dollar, in plaats van de eerder verwachte 7,5 miljard dollar.
  • Sterke HBM-marktpositie: Micron's geavanceerde HBM3E zal worden gebruikt in Nvidia's H200 chips, met HBM-chips die al uitverkocht zijn voor 2024 en een groot deel van de 2025-voorraad al toegewezen.

Zwakke punten:

  • Vrije kasstroom: Negatieve vrije kasstroom van 29 miljoen dollar (echter vertekend door investeringen).
  • Schuldenlast: Lange termijn schuldenlast van 13,7 miljard dollar.
  • Marktvolatiliteit: De halfgeleiderindustrie blijft gevoelig voor schommelingen in vraag en aanbod.
  • Operationele uitdagingen: Onderbenuttingskosten blijven een factor, hoewel afnemend.

Samenvatting van de resultaten:
Micron rapporteerde een omzet van 5,82 miljard dollar voor het tweede kwartaal van 2024, een stijging van 23% ten opzichte van het vorige kwartaal en 58% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De brutomarge was 20%, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de negatieve marges in eerdere kwartalen. De operationele marge bedroeg 4%, en de nettowinst was 793 miljoen dollar, wat resulteerde in een winst per aandeel van 0,71 dollar (GAAP) en 0,42 dollar (niet-GAAP).

Financiële Hoogtepunten:

  • Totale omzet: 5,82 miljard dollar
  • Bruto marge: 20% (niet-GAAP)
  • Operationele marge: 4% (niet-GAAP)
  • Nettowinst: 476 miljoen dollar (niet-GAAP)
  • Winst per aandeel: 0,42 dollar (niet-GAAP)
  • Vrije kasstroom: Negatief 29 miljoen dollar
  • Lange termijn schuldenlast: 13,7 miljard dollar
  • Kasstroom uit operationele activiteiten: 1,22 miljard dollar

Verkoopmix en Segmentresultaten:

  • DRAM: 4,2 miljard dollar (71% van totale omzet)
  • NAND: 1,6 miljard dollar (27% van totale omzet)
  • Compute en Networking: 2,2 miljard dollar (26% stijging Q/Q)
  • Mobile: 1,6 miljard dollar (24% stijging Q/Q)
  • Embedded: 1,1 miljard dollar (7% stijging Q/Q)
  • Storage: 905 miljoen dollar (39% stijging Q/Q)

Outlook en verwachtingen:
Micron's vooruitzichten voor het derde kwartaal van 2024 blijven positief met een verwachte omzet van 6,60 miljard dollar ± 200 miljoen dollar. De brutomarge wordt geschat op 26,5% ± 1,5%, en de winst per aandeel wordt verwacht op 0,45 dollar ± 0,07 dollar (niet-GAAP). Het bedrijf voorspelt verdere prijsstijgingen voor DRAM en NAND gedurende 2024 en een recordomzet in 2025.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management:
CEO Sanjay Mehrotra benadrukte de sterke prestaties en vooruitzichten van het bedrijf: "Micron heeft zijn winstgevendheid een kwartaal eerder dan verwacht hersteld, dankzij sterke vraag naar AI-producten en een verbeterde marktbalans. We verwachten verdere prijsstijgingen voor DRAM en NAND, en kijken uit naar recordomzetten en verbeterde winstgevendheid in het fiscale jaar 2025."

Daarnaast kondigde CFO Matt Murphy aan dat de kapitaaluitgaven voor 2024 zijn verhoogd tot ongeveer 8 miljard dollar, in plaats van de eerder verwachte 7,5 miljard dollar. Deze investering is bedoeld om te voldoen aan de groeiende vraag naar HBM-chips, die cruciaal zijn voor AI-toepassingen.
Chief Operating Officer Manish Bhatia verklaarde: "In fiscaal 2025 verwachten we dat HBM een miljardenbusiness voor ons zal zijn." Dit onderstreept de strategische focus van Micron op de AI-markt, waar het bedrijf goed gepositioneerd is om te profiteren van de stijgende vraag naar geavanceerde geheugenoplossingen.

Conclusie:
Micron Technology heeft een indrukwekkend tweede kwartaal van 2024 neergezet met sterke financiële prestaties en positieve vooruitzichten. Ondanks de volatiliteit in de markt en enkele operationele uitdagingen, blijft het bedrijf goed gepositioneerd voor verdere groei, aangedreven door de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten en technologische innovaties.

Beleggers moeten echter voorzichtig blijven vanwege de schuldenlast en de negatieve vrije kasstroom. Al met al biedt Micron een solide basis voor toekomstige groei, maar het aandeel is ook duur.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.