Navigation

Microsoft: nieuwe categorie PC's - Copilot+ PC's - winnen marktaandeel

Microsoft: nieuwe categorie PC's - Copilot+ PC's - winnen marktaandeel

Op 20 mei maakte Microsoft bekend een nieuwe categorie personal computers, genaamd Copilot+ PC's, die zijn uitgerust met AI-functionaliteiten te introduceren. De lancering vond plaats tijdens een evenement op het hoofdkantoor in Redmond, Washington, waar CEO Satya Nadella de nieuwe technologie presenteerde.

Microsoft CEO Satya Nadella verklaarde maandag dat deze AI Copilot+ PC's beter zijn dan Macs (Apple). De cloudgigant onthulde nieuwe tablets en laptops die speciaal zijn ontworpen voor Copilot en tegelijkertijd introduceerde Dell zijn eerste serie Copilot+ AI-laptops, die geoptimaliseerd zijn voor AI en gebruikmaken van Qualcomm-processors [QCOM hebben we eerder gekocht].

Microsoft werkt samen met verschillende fabrikanten, waaronder Acer en Asus, om deze nieuwe computers op de markt te brengen. De Copilot+ PC's zijn ontworpen om meer AI-taken lokaal uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van cloud datacenters, wat resulteert in snellere prestaties en een verbeterde gebruikerservaring. Deze computers, met een startprijs van $1.000 zijn vanaf 18 juni beschikbaar zijn.

Onze visie op het aandeel

Wij zitten al langer op een stijging bij het aandeel Microsoft, en de recente ontwikkelingen bevestigen onze positieve verwachtingen. Microsoft heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende financiële groei laten zien, wat direct heeft bijgedragen aan de aanhoudende stijging van de aandelenkoers.

Microsoft verwacht dat de vraag naar deze AI-PC's hoog zal zijn en voorspelt dat er binnen een jaar 50 miljoen exemplaren verkocht worden, wat ongeveer een vijfde van alle wereldwijd verkochte PC's vertegenwoordigt.

Tijdens de Microsoft Build-conferentie deze week en Computex Taipei 2024 begin juni worden nog meer aankondigingen van AI-PC's verwacht.

Financiële resultaten

In het derde kwartaal van 2024 behaalde Microsoft een omzet van $61,9 miljard, wat een stijging van 17% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 20% tot $21,9 miljard, wat een sterke indicator is van de winstgevendheid en efficiëntie van het bedrijf. De winst per aandeel kwam uit op $2,94, eveneens een stijging van 20%, wat de winstgevendheid per aandeelhouder duidelijk verhoogt.

Vrije kasstroom

Naast deze sterke financiële resultaten genereerde Microsoft in het laatste kwartaal van 2024 een vrije kasstroom van $18,3 miljard. Dit wijst op effectieve operationele prestaties en een gezonde financiële positie. De cijfers werden op 18 mei 2024 vrijgegeven, wat investeerders vertrouwen gaf in de toekomstige groeipotentie van het bedrijf.

AI-innovaties

Microsoft's recente focus op AI-innovaties speelt een cruciale rol in de groei van het bedrijf. Het bedrijf heeft haar productportfolio effectief uitgebreid met innovatieve AI-oplossingen, zoals de Copilot+ PC's, die meer AI-taken lokaal kunnen uitvoeren. Dit vermindert de afhankelijkheid van cloud data centers en verbetert de prestaties aanzienlijk.

Eén van de opvallende functies van de nieuwe PC's is Recall, waarmee gebruikers eenvoudig bestanden en data kunnen terugvinden die ze eerder op hun PC hebben bekeken. Daarnaast fungeert de AI-assistent als een real-time virtuele coach tijdens het spelen van Minecraft.

Segmentresultaten

De omzetgroei van Microsoft wordt verder gedreven door sterke prestaties in verschillende segmenten. In het segment Intelligent Cloud steeg de omzet met 21%, aangedreven door een groei van 31% in Azure en andere cloudservices.

Het segment Productivity and Business Processes zag een omzetstijging van 12%, voornamelijk dankzij groei in Office 365 en Dynamics 365. Het segment More Personal Computing zag een stijging van 17%, mede door de sterke prestaties van Xbox-content en -diensten.

Marktaandeel en strategie

Microsoft heeft strategisch geïnvesteerd in AI en cloudtechnologie, wat hen een concurrentievoordeel heeft gegeven ten opzichte van bedrijven zoals Alphabet en Apple. Deze strategische investeringen hebben geleid tot een diversificatie van het productportfolio van Microsoft, waardoor het bedrijf nieuwe markten kan betreden en bestaande marktaandelen kan versterken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.