Navigation

Microsoft: sterke prestaties overschaduwd door cloud - visie op het aandeel

Microsoft: sterke prestaties overschaduwd door cloud - visie op het aandeel

Microsoft $MSFT rapporteerde beter dan verwachte inkomsten en winst voor het fiscale vierde kwartaal. De aandelen daalden echter in de nabeurshandel doordat beleggers zich concentreerden op de teleurstellende inkomsten uit Azure, de cloudservice van Microsoft. Dit verlies was echter beperkt tot 2,7%.

Microsoft heeft in het vierde fiscale kwartaal $19 miljard uitgegeven aan kapitaaluitgaven, een stijging ten opzichte van $14 miljard in het derde fiscale kwartaal en $10,7 miljard een jaar geleden. In april gaven ze aan dat de kapitaaluitgaven in het vierde fiscale kwartaal aanzienlijk zouden stijgen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar ze gaven niet aan met hoeveel.

Visie op het aandeel

We vinden de dip een logisch gevolg van de zeer hoge gespannen verwachtingen rond de cloudresultaten. De cijfers blijven sterk, maar in het huidige sentiment kan een kleine "miss" al voldoende zijn om een aandeel te laten dalen.

Op de chart zou het opgaande trendkanaal zelfs tijdelijk aan de onderkant verlaten kunnen worden. Een daling naar 350 dollar is zelfs niet geheel uitgesloten. Dit zou voor ons waarschijnlijk een moment zijn om onze positie te verzwaren.

Microsoft’s totale omzet van 64,7 miljard dollar vertegenwoordigt een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit cijfer overtrof de verwachtingen van analisten, die een omzet van 64,39 miljard dollar hadden voorspeld.

De nettowinst steeg met 10% tot 22,0 miljard dollar, wat aantoont dat het bedrijf zijn kosten effectief beheert en zijn winstgevendheid verhoogt. De winst per aandeel kwam uit op 2,95 dollar, wat hoger is dan de verwachte 2,93 dollar per aandeel.

Het Intelligent Cloud-segment, dat een belangrijke pijler van Microsoft’s groei vormt, genereerde 28,5 miljard dollar aan inkomsten, een stijging van 19%. Dit segment omvat Azure, Windows Server, Nuance en GitHub. Hoewel de groei van Azure met 29% iets lager was dan de verwachte 31%, blijft dit segment cruciaal voor Microsoft’s toekomstige groei en is op zich nog steeds sterk. Maar het is voor nu "even" te weinig.

Het Productivity and Business Processes-segment, dat onder andere Office-software en LinkedIn omvat, rapporteerde een omzet van 20,3 miljard dollar, een stijging van 11%. Deze groei werd voornamelijk gedreven door Office 365 Commercial, waarvan de inkomsten met 13% stegen.

Het More Personal Computing-segment, dat de verkoop van Windows, apparaten en Xbox omvat, realiseerde een omzet van 15,9 miljard dollar, een stijging van 14%. De verkoop van Xbox-content en -diensten steeg met maar liefst 61%, vooral dankzij de overname van Activision.

Microsoft’s focus op AI-gedreven innovatie is een belangrijke factor voor toekomstige groei. De recente lancering van Surface-PC's met AI-functionaliteiten en de voortdurende ontwikkeling van AI-tools voor Office en andere producten positioneren het bedrijf goed om te profiteren van de groeiende vraag naar AI-oplossingen.

Eén van de meest opvallende sterke punten van Microsoft is de solide financiële basis die het bedrijf in staat stelt om te blijven investeren in groei en innovatie. Microsoft genereerde een vrije kasstroom van 118,5 miljard dollar over het afgelopen jaar, wat het bedrijf een enorme flexibiliteit geeft om te investeren in nieuwe technologieën, overnames en het uitbreiden van zijn infrastructuur en aandeelhouders te belonen.

Microsoft heeft in het vierde fiscale kwartaal $19 miljard uitgegeven aan kapitaaluitgaven, een stijging ten opzichte van $14 miljard in het derde fiscale kwartaal en $10,7 miljard een jaar geleden. In april gaven ze aan dat de kapitaaluitgaven in het vierde fiscale kwartaal "aanzienlijk" zouden stijgen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar ze gaven niet aan met hoeveel.

De sterke winststijging van Microsoft is voornamelijk te danken aan de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie droeg 8 procentpunten bij aan de groei van Azure in het vierde fiscale kwartaal. De vraag naar Azure AI is nog steeds groter dan de capaciteit. In juni was de groei van Azure in enkele Europese regio's iets lager dan verwacht. Desondanks blijft het verbruik van Azure sneller groeien dan het totale Azure-aanbod.

De uitgaven van Microsoft gerelateerd aan cloud en kunstmatige intelligentie vormen bijna alle kapitaaluitgaven. De helft hiervan wordt besteed aan datacenters en de andere helft aan servers. Dit benadrukt het belang van deze technologieën voor de toekomstige groei van het bedrijf.

Vooruitkijkend, wordt verwacht dat de kapitaaluitgaven in het eerste fiscale kwartaal verder zullen groeien ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor het fiscale jaar 2025 worden hogere kapitaaluitgaven verwacht dan voor het fiscale jaar 2024.

Daarnaast wordt een dubbele-cijferige groei in omzet en operationele winst verwacht voor het fiscale jaar 2025, waarbij de consensus uitgaat van een omzetgroei van 14%. De groei van de operationele uitgaven zal naar verwachting slechts enkelcijferig zijn in het fiscale jaar 2025, terwijl de operationele marge naar verwachting met ongeveer 1 procentpunt zal dalen.

Deze vooruitzichten laten zien dat Microsoft blijft investeren in zijn toekomst, met een sterke focus op cloud en kunstmatige intelligentie, terwijl het tegelijkertijd efficiënter probeert te opereren om de marges zo hoog mogelijk te houden.

Voor nu zou een diepere correctie niet mogen worden uitgesloten. We blijven echter op een up zitten en nemen deze correctie voor lief vanwege de lange termijn vooruitzichten.

We willen afsluiten dat de cijfers eigenlijk helemaal niet zo slecht zijn, wat al aangeeft dat de huidige zwakte vooral past bij het beeld van de aandelenmarkt en is om hete lucht weg te blazen. Reden dus om "rustig te wachten". Zoals het spreekwoord is: "als je geknipt en geschoren wordt, moet je stil blijven zitten". Wij blijven dus op een stijging zitten.

Sterke punten

  • Stijging totale omzet: De totale omzet steeg met 15% tot 64,7 miljard dollar, wat boven de verwachtingen van analisten lag.
  • Winstgroei: De nettowinst nam toe met 10% tot 22,0 miljard dollar.
  • Sterke prestaties van Intelligent Cloud: Hoewel de groei van Azure onder de verwachtingen bleef, steeg het segment als geheel met 19%.
  • Productivity and Business Processes: Dit segment rapporteerde een omzetstijging van 11%, aangedreven door de groei van Office 365 en Dynamics 365.
  • Xbox-content en -diensten: De inkomsten stegen met 61%, grotendeels door de overname van Activision.

Zwakke punten

  • Teleurstellende Azure-inkomsten: De groei van Azure en andere clouddiensten bleef met 29% achter bij de verwachte 31%.
  • Dalende device-inkomsten: De inkomsten uit apparaten daalden met 11%.
  • Gematigde groei Windows-inkomsten: De groei van Windows-inkomsten was bescheiden met 7%.

Kwartaalresultaten

Voor het kwartaal eindigend op 30 juni 2024 rapporteerde Microsoft een omzet van 64,7 miljard dollar, een stijging van 15% ten opzichte van het vorige jaar. De nettowinst bedroeg 22,0 miljard dollar, een toename van 10%, terwijl de winst per aandeel steeg tot 2,95 dollar. De operationele inkomsten bedroegen 27,9 miljard dollar, een stijging van 15%.

Het Intelligent Cloud-segment, waaronder Azure, genereerde 28,5 miljard dollar aan inkomsten, een stijging van 19%. Hoewel de groei van Azure en andere clouddiensten 29% bedroeg, was dit minder dan de verwachte 31%. Het Productivity and Business Processes-segment, waaronder Office en LinkedIn, rapporteerde een omzet van 20,3 miljard dollar, een stijging van 11%. Het More Personal Computing-segment, dat Windows en Xbox omvat, realiseerde een omzet van 15,9 miljard dollar, een stijging van 14%.

Vooruitzichten

Microsoft verwacht verdere groei in de komende kwartalen, hoewel de verwachtingen enigszins getemperd zijn door de Azure-resultaten. De vooruitzichten blijven positief met een focus op AI-gedreven innovatie en productontwikkeling.

Reactie van het management

Satya Nadella, CEO van Microsoft, verklaarde: “Onze sterke prestaties dit fiscale jaar getuigen van onze innovatie en het vertrouwen dat klanten in Microsoft blijven stellen. Als platformbedrijf richten we ons op het vervullen van de mission-critical behoeften van onze klanten en leiden we tegelijkertijd het AI-tijdperk in.”

Amy Hood, CFO van Microsoft, voegde toe: “We sloten ons fiscale jaar af met een solide kwartaal, gekenmerkt door recordboekingen en een kwartaalomzet van Microsoft Cloud van 36,8 miljard dollar, een stijging van 21% jaar-op-jaar.”

Financiële gegevens

  • Totale omzet: $64,7 miljard (15% stijging)
  • Nettowinst: $22,0 miljard (10% stijging)
  • Winst per aandeel: $2,95
  • Operationele inkomsten: $27,9 miljard (15% stijging)
  • Intelligent Cloud omzet: $28,5 miljard (19% stijging)
  • Azure groei: 29% (verwacht 31%)
  • Productivity and Business Processes omzet: $20,3 miljard (11% stijging)
  • More Personal Computing omzet: $15,9 miljard (14% stijging)

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.