Navigation

VS: Harris plan is een pad naar Peronisme en economische achteruitgang - Mises

VS: Harris plan is een pad naar Peronisme en economische achteruitgang - Mises

In het artikel "American Peronism: Kamala’s Plan to Ruin America’s Economy" analyseert Daniel Lacalle het economische plan van Kamala Harris en de Democratische Partij. Dit schrijft hij voor het Mises Institute, dat als rechts georiënteerd wordt beschouwd. Maar of je nu links of rechts bent en het artikel "biased" is, het is zeker iets om over na te denken, wat Lacalle schrijft.

Hij trekt parallellen met het Peronisme dat Argentinië in de 20e eeuw destabiliseerde. Hij beschrijft hoe de kernprincipes van dit plan—prijscontroles, hogere belastingen, uitgebreide overheidsinterventie, en subsidies gefinancierd door geldcreatie—de fundamenten van de Amerikaanse economie ernstig kunnen ondermijnen.

Kostenplaatje van bijna $2 biljoen volgens Lacalle

Lacalle stelt dat de voorstellen van Harris een kostenplaatje hebben van bijna $2 biljoen over tien jaar, en dat dit bedrag kan oplopen tot $2,25 biljoen als bepaalde maatregelen permanent worden.

Deze uitgaven zullen worden gefinancierd door "hogere belastingen op bedrijven en rijke individuen", een klassieke socialistische aanpak die volgens Lacalle nooit de verwachte inkomsten zal genereren om de reeds uit de hand gelopen jaarlijkse begrotingstekorten te dekken.

De voorspelde stijging van de nationale schuld met $24 biljoen over een decennium zou de Amerikaanse economie op een onhoudbaar pad plaatsen, vooral omdat het huidige begrotingstekort al 6% van het BBP bedraagt.

Lacalle waarschuwt dat Harris’ plannen, zoals het verlagen van inflatie door meer geld uit te geven en concurrentie te verminderen, de economie alleen maar verder zullen schaden. Dit zogenaamde "omgekeerde economische beleid" zou leiden tot hogere inflatie, dalende reële lonen, en minder kansen voor kleine bedrijven en gezinnen.

Peronistisch beleid

Hij vergelijkt het met het Peronistische beleid dat Argentinië in de afgelopen decennia heeft verarmd, en suggereert dat Harris de Verenigde Staten op een soortgelijk traject plaatst.

Het artikel bekritiseert ook de schuldverlichtingsplannen van Harris, die volgens Lacalle niet echt schulden verlichten, maar ze simpelweg verplaatsen naar de nationale schuld, wat uiteindelijk door de burgers zal worden betaald in de vorm van hogere inflatie en lagere levensstandaarden.

Lacalle bekritiseert de retoriek van Harris, die de schuld geeft aan bedrijven voor inflatie, terwijl in werkelijkheid het drukpersbeleid van de overheid en buitensporige uitgaven de echte boosdoeners zijn.

Lacalle eindigt met de waarschuwing dat het beleid van Harris niet alleen de economie zal destabiliseren, maar ook de Amerikaanse dollar in gevaar kan brengen als wereldreservemunt, zodra de wereld het vertrouwen in de steeds toenemende Amerikaanse schulden verliest.

Hij schildert een somber beeld van de toekomst onder een dergelijk beleid, waarin burgers uiteindelijk de prijs betalen voor wat aanvankelijk aantrekkelijk klinkt als "gratis geld" en "sociale rechtvaardigheid."

American Peronism: Kamala’s Plan to Ruin America’s Economy
Harris promises to reduce prices by printing more money, reducing competition, and attacking businesses. Welcome to the U.S. version of Argentina’s “Peronism.”

Wat is het Mises Institute

Het Mises Institute is een Amerikaanse denktank en educatieve organisatie die gewijd is aan de promotie van Oostenrijkse economische theorieën en libertaire politieke filosofie.

Het instituut is genoemd naar de invloedrijke Oostenrijkse econoom Ludwig von Mises, die bekend stond om zijn pleidooi voor vrije markten, minimale overheidsinterventie, en het belang van individuele vrijheid in economische beslissingen.

Politiek gezien is het Mises Institute rechts georiënteerd. Het promoot een libertaire visie die pleit voor een zeer beperkte rol van de overheid, lage belastingen, en maximale economische vrijheid.

Het instituut verzet zich tegen keynesiaanse economische theorieën, socialisme, en overheidsinterventie in de economie, en is kritisch tegenover progressieve beleidsvoorstellen, zoals die van Kamala Harris en de Democratische Partij.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Gerelateerd

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.