Navigation

SCE Trader: de Morning Call - donderdag 1 februari 2024 - Powell deelt hoek uit

Later vandaag op onze website is er ook aandacht voor het nieuws gemeld door een een bron die verteld dat NVIDIA de hulp heeft ingeroepen van Intel voor productieruimte. Ook aandacht voor Shell, ING en andere uiteraard andere zaken.

De verwachting is dat Europa lager gaat starten. De aandelenmarkt in Amerika ging onderuit, aangezien de Federal Reserve, onder leiding van Powell, heeft aangegeven dat een renteverlaging in maart waarschijnlijk niet zal plaatsvinden.

De resultaten van Europese banken zijn overwegend zwakker dan verwacht. ING voldoet aan de verwachtingen, maar het netto rente-inkomen ligt onder de prognoses. Deutsche bank gaat reorganiseren en BNP Paribas scoorde onder de verwachtingen van de markt.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futures, als momentopname, zou de de Amerikaanse beurs vanmiddag hoger starten en enig herstel tonen.

Op Wall Street begon op woensdag de handel in tech lager door de daling in AMD en Alphabet. Lisa Su, de topvrouw van AMD, vertelde aan Bloomberg dat de groei in AI voor het bedrijf nog aan het begin staat. Dat gaf enige steun later in de sessie aan het aandeel.

Boeing was echter sterk. Maar New York Community Bancorp $NYCB daalde 37%, voornamelijk als gevolg van bezorgdheid over commercieel vastgoed.

Na het sluiten van New York kwam Qualcomm $QCOM met cijfers en ging fractioneel lager in de after-hours trade, nadat het tijdens de officiële sessie al met 2% was gestegen. Het bedrijf straalt duidelijk vertrouwen uit voor de toekomst.

In Azië is een overwegend hoger beeld zichtbaar. Daar werd heel anders gedacht over de Fed meeting. Namelijk dat de rente toch wel wordt verlaagd waardoor er een een positieve toon is. Hong Kong wint meer dan 1%. Zuid-Korea staat ongeveer 1,5% in de plus en kan misschien een signaal zijn dat er op eventuele dips weer wat vraag is naar chip-aandelen.

De Nikkei staat duidelijk lager nadat de aandelen van Aozora Bank daalden naar het laagste niveau in acht maanden. Dit nadat de Japanse bank waarschuwde voor een verwacht nettoverlies voor het fiscale jaar, als gevolg van blootstelling aan Amerikaanse commerciële vastgoedleningen. Dit is opvallend, omdat ook New York Community Bancorp op de beurs in New York om diezelfde reden sterk daalde.

Obligaties stegen en de marktrente daalde op woensdag, zowel in Europa als in de VS. De werkgelegenheidsgegevens van januari (ADP employment) en de gegevens over de arbeidskostenindex van het vierde kwartaal (Q4 ECI) waren gunstig voor de inflatie. De yield op de Amerikaanse 10-jarige lening zakte opnieuw onder de 4%.

Bij valuta is de dollar iets sterker geworden. Het Britse pond beweegt zijwaarts in de aanloop naar de rentevergadering van de Bank of England (BoE). Er wordt nu nog geen renteverlaging voorzien.

Bij commodities is de olieprijs gedaald omdat de Fed momenteel geen renteverlaging overweegt. Het 'higher for longer' scenario suggereert dat de economische groei verder zal afnemen, wat mogelijk resulteert in minder vraag naar olie. De spanningen rond Iran zijn nog niet voorbij na het neerhalen van Iraanse drones door de Amerikanen en dat blijft steun geven aan de olieprijzen. Goud moest vrijwel alle winsten van eerder inleveren.

Crypto moest een stap terug doen in Amerika. Bitcoin daalde, maar vooral Ethereum was zwak waarbij er volgens handelaren ook weer meer aanbod op de beurzen is.

Bij altcoins is het stuivertje wisselen wie het meeste daalt. Ook hier werd gereageerd op de Fed. Ook kwamen de geluiden weer terug dat er nog meer aanbod vanuit Grayscale kan komen. Daarnaast was er simpelweg weinig nieuwe inspiratie voor crypto.

Al met al wordt een voorzichtige en lagere start verwacht. We moeten de ontwikkelingen in de Amerikaanse zakelijk vastgoedmarkt goed in de gaten houden. De Fed-meeting kan eventueel voor druk zorgen bij risk assets, maar ondertussen blijft de onderliggende toon vooralsnog vriendelijk.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.