Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 1 maart - indices New York en Tokio op records


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag hoger zal starten. Op Wall Street bereikte de S&P 500 index en de Nasdaq nieuwe recordhoogtes. In Azië klimt de Nikkei tot de 40.000-grens wat ook een record is.

Op basis van de fair value als momentopname wijzen de Amerikaanse futures momenteel op een iets hogere start voor New York vanmiddag.

De handel in Europa zal zich waarschijnlijk laten leiden door de records in New York en Tokio. Dat de PCE data gisteren in de VS in lijn met de verwachtingen lagen wordt ook als positief gezien.

Het beeld blijft op zich nog wel enigszins toebel, maar de PCE indicator die een belangrijke barometer is voor de Federal Reserve om te kijken hoe het met de inflatie gaat en de uitspraken van Fed-leden de afgelopen dagen geven inderdaad aan dat we dit jaar 2 tot 3 renteverlagingen kunnen krijgen. Dat zou voor de markt al een hele geruststelling zijn, want mocht dat gebeuren dan kunnen we weer gewoon back to business en dat zou dan inderdaad juist weer positief mogen worden uitgelegd.


Op Wall Street eindigde de S&P 500 en de Nasdaq op een record, waarbij AMD de uitschieter naar boven was met een winst van 9%. Dit kwam door een aantal positieve broker views en zo wordt verondersteld door de algemene marktontwikkelingen in de chipindustrie. AMD eindigde op een record waarbij we alweer enige tijd op een stijging zitten in dit aandeel.

Salesforce wist de verliezen weg te poetsen na de cijfers omdat het een groot aandeleninkoopprogramma gaat starten. Het aandeel won 3% maar er blijven vragen bij marketwatchers over de toekomstige groei en wat haar rol in artificiële intelligentie gaat worden. Nabeurs rapporteerde Dell beter dan verwachte cijfers en vertoonde een sterke stijging, terwijl Hewlett Packard teleurstelde.

In Azië is er sprake van overwegend een vriendelijke stemming. De Nikkei index bereikt zelfs de 40.000 grens. Dat is inderdaad nieuw record territorium. De China gerelateerde beurzen liggen verdeeld, maar vooral de winst in Japan zal waarschijnlijk een dragende factor gaan worden voor Europa.

De Manufacturing Activity Index daalde wel weer in China voor de vijfde achter in volgende maand. Echter, Caixin/S&P Global Manufacturing PMI die steeg juist waardoor deze data dus als verdeeld kunnen worden gezien. 

Op obligatiemarkten is het effectief rendement overwegend iets gedaald. De yield op tien-jaars papier op Amerikaanse staatsleningen bedraagt nu 4,25%. In Japan is de tien-jaars rente onderhand wel opgelopen tot 0,72% en op de Duitse Bund is het effectief rendement juist iets gedaald tot 2,4%.

De rentemarkten hebben op donderdag mild positief gereageerd op de PCE gegevens in Amerika en tevens op uitspraken van Fed-leden die er toch op wijzen dat je dit jaar 2 tot 3 renteverlagingen kan gaan krijgen en dat betekent dat de markt daar nu ook aan begint te wennen. 

Bij valuta is een gemengd beeld zichtbaar. Wat betreft commodities consolideert olie en blijft goud de winst van de afgelopen dagen vasthouden.

In Crypto was een consolidatie zichtbaar. De enorme rally die we eerder deze week zagen kwam tot stilstand. Dat er geen grote daling meteen plaatsvond wordt nu als positief uitgelegd door verschillende marktpartijen. Selectieve vraag blijft aanwezig.

Of we daadwerkelijk meteen meteen verder doorstijgen moet blijken, omdat zoals eerder ook aangegeven de koers van Bitcoin nu rond een belangrijke lange weerstand is komen te liggen. De onderliggende toon blijft goed en er blijft selectieve vraag naar altcoins.

Resumerd. We hebben te maken met een record op de S&P 500 index, de Nasdaq 100 en op de Nikkei in Japan. Dit gaat waarschijnlijk betekenen dat Europa hierop gaat inhaken en hoger zal starten. Crypto laat een tijdelijk consoliderend patroon zien de afgelopen 24 uur.

Hoewel we rekenen dat Europa ook stijgt, blijft het beeld toch enigszins onduidelijk, met de aantekening dat de trend wel naar boven is. Het kan best zijn dat we daarmee veel te voorzichtig zijn voor de komende dagen, immers negatieve signalen worden genegeerd en wat opvalt is dat we langzamerhand inderdaad toch die belangrijke verbreding krijgen in de aankopen bij aandelen om de indices op de aandelenmarkten breder gedragen te laten krijgen. Dat zou dan ook, bij het negeren van negatief nieuws, juist inhouden dat we van record naar record gaan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.