Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 1 juli: Frankrijk - ASML - DEME - en meer

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen erop dat Europa vandaag iets beter zal beginnen. In Amerika sloot de beurs vrijdag fractioneel lager, terwijl de markten in Azië overwegend in de plus staan.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futures, een momentopname, zou Amerika vanmiddag iets hoger openen.

De verkiezingen in Frankrijk lijken momenteel een neutraal effect te hebben. Le Pen heeft gewonnen, maar volgens sommige marktpartijen had die winst nog groter kunnen zijn.

De handel lijkt de verkiezingen in Frankrijk te relativeren, en mogelijk wordt er weer gekeken naar andere ontwikkelingen in het nieuws. We zien overwegend positieve signalen voor de chipgerelateerde sector.

Volgens industriebronnen zou Taiwan Semiconductor haar kapitaaluitgaven gaan verhogen, wat bullish is voor het aandeel ASML. Daarnaast zou SK Hynix volgens mediaberichten zo'n 75 miljard dollar willen investeren in de chipsector tegen 2028. Dit betekent dat er veel apparatuur nodig zal zijn, wat gunstig kan zijn voor toeleveranciers.

DEME heeft een grote order uit Egypte gekregen met betrekking tot faciliteiten voor groene waterstof. Dit is duidelijk positief en geeft ook de rol aan van het bedrijf in de groene transitie. Wat dat betreft kan ook gekeken worden naar Vopak als een onmisbare schakel.

De speculatie in Amerika over Joe Biden's mogelijke voortzetting van zijn presidentschap kan later een rol spelen. De meeste berichten wijzen erop dat Biden wil doorgaan, maar er zijn ook geruchten dat hij plotseling zou kunnen stoppen. In ieder geval ligt Trump momenteel voor in de peilingen.

Op Wall Street was het een gemengd beeld. Het was het einde van de maand, het kwartaal en het eerste halfjaar, wat invloed kan hebben gehad op de handel. De Amerikaanse beurs heeft daardoor geen duidelijke richting gekozen.

Ook is bekend geworden dat Boeing Spirit gaat overnemen, wat een neutraal effect lijkt te hebben. We blijven kiezen voor Airbus, ondanks problemen in de toeleveringsketen. Dit is vooral een luxeprobleem gezien het grote aantal orders.

In Azië zijn er gemengde economische data uit China gekomen, die aantonen dat de Chinese economie nog niet geheel is hersteld. Het is afwachten of China extra gaat stimuleren, vooral vanwege de zwakke vastgoedmarkt. Azië staat overwegend in de plus.

Bij obligaties hebben we een rustige reactie gezien op de verkiezingen in Frankrijk. Het tienjarige Amerikaanse papier staat nu op 4,39%. Het Duitse papier op 2,49% en het Franse papier op 2,25%, iets lager dan vrijdag. Japan staat op 1,07%.

Bij valuta is de euro sterker geworden, wat aangeeft dat de Franse verkiezingen met een korrel zout worden genomen. Bij commodities zien we dat de olieprijs iets hoger ligt en goud beweegt zijwaarts. Industriële commodities hebben nog geen duidelijke richting gekozen, maar er is hoop op herstel door extra stimulering in China en het sluiten van kopersmelters.

Bij crypto is Bitcoin vannacht hersteld en staat momenteel op 63.400 dollar. Bitcoin heeft het de laatste tijd moeilijk, maar lijkt nu een steunpunt te vormen. Of deze sterk genoeg is, moet nog blijken. Zodra Bitcoin weer een rally inzet, kan deze groot en fors zijn, maar of dat moment nu is aangebroken, is afwachten.

Resumerend ziet het ernaar uit dat Europa vandaag iets beter gaat starten. De verkiezingen in Frankrijk hebben op dit moment slechts een beperkte invloed. We wachten nog steeds voordat we weer iets doen in Frankrijk, maar als het meevalt, kunnen vooral de Franse financiële waarden sterke kansen bieden na de recente dip. Ook een ETF op de Franse beurs, de CAC40, zou een kans kunnen bieden. Nu eerst op weg naar een iets betere start voor Europa.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.