Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 1 augustus: iets beter na Fed melt up

SCE Trader: Morning Call - donderdag 1 augustus: iets beter na Fed melt up

In Europa komen verschillende bedrijfsresultaten uit. Die kunnen dit openingsbericht kruisen. De belangrijkste worden uiteraard op onze website gebracht met onze visie.

De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld tot hoger zal starten met verschillende bedrijfsresultaten. Zo kwam ING vanochtend met cijfers. Amerika sloot gisteren sterk hoger. In Azië zien we overwegend verliezen, met een zwakke Nikkei.

De Amerikaanse futuresmarkten geven momenteel aan dat de handel hoger zal starten.

Gisteren hadden we te maken met de Federal Reserve meeting. Zoals verwacht bleef de rente ongewijzigd, maar er zijn signalen dat de rente in september verlaagd zou kunnen worden. Dit is nog geen voldongen feit, maar de markt interpreteert het wel zo. Dit betekent dat de renteontwikkelingen in Amerika nu als ondersteuning worden gezien.

Ondertussen dreigt Iran met een directe aanval op Israël, na de eliminatie van Hamas-topman Haniyeh in Iran. Dit is iets om in de gaten te houden, maar tot nu toe reageren de markten hier nauwelijks op.

Op het gebied van bedrijfsresultaten heeft onder andere ArcelorMittal vanochtend cijfers gepresenteerd. Later komen we hierop terug, evenals op ING, dat de verwachting voor de totale inkomsten in 2024 heeft verhoogd tot 22 miljard euro. Het netto-inkomen over het eerste half jaar was beter dan verwacht.

De Franse banken hebben ook positief verrast, met onder andere cijfers van Crédit Agricole. AB InBev presenteerde cijfers die we gemixt tot enigszins zwak kunnen noemen. De cijfers van BMW en Volkswagen zijn zwak, zoals verwacht. Er komen vandaag nog meer cijfers uit en die wij van belang achten gaan we extra aandacht aan besteden.

Terug naar de opening. Het is nog onduidelijk of alle technologiewaarden meedoen, omdat Amerika, volgens Bloomberg, mogelijk nieuwe sancties wil opleggen tegen China met AI-gerelateerde chips. Dit zou op de achtergrond kunnen meespelen. Daartegenover staan betere dan verwachte cijfers van zowel Meta als Qualcomm.

Op Wall Street was het manish, met grote aandelen die als penny stocks bewogen, zoals NVIDIA, waarvan de koers bijna 13% steeg. De rally in Amerika was al gaande voordat de Federal Reserve met haar rente-uitspraak kwam. Dit zorgde wel voor extra vuur en shorts werden uitgerookt. Het moet nu blijken of deze rally zich blijft voortzetten. De technologiewaarden behoorden tot de grotere winnaars, maar ook andere sectoren deden mee aan de stijging.

In Azië is het beeld minder positief, met een daling van 2,7% voor de Nikkei. Deze daling wordt veroorzaakt doordat de Bank of Japan gisteren de rente verhoogde en meer hawkish klonk dan verwacht. De Kospi vertoont echter wel winst en de Australische beurs staat rond recordhoogtes. De Chinese indices zijn verdeeld.

Bij de obligatiemarkten heerst een vaste stemming, met stijgende obligatiekoersen en dalende effectieve rendementen. Het tienjarige Amerikaanse papier heeft een effectief rendement van 4,06%, het Duitse papier 2,3% en het Japanse papier 1,03%. Ook Italiaans en Frans papier laten lagere effectieve rendementen zien. De rentemarkten, die een half jaar tot een jaar geleden nog voor verstoring hadden kunnen zorgen, lijken dat nu niet meer te doen. Dit is op de lange termijn een ondersteuning voor de markten. Vandaag vergadert de Bank of England.

Bij de valuta zien we dat de dollar zijwaarts beweegt, maar nog steeds onder de 150 yen staat. Dit betekent dat de carry trade tussen de dollar en de yen mogelijk verder wordt afgebouwd, wat tijdelijk negatieve effecten kan hebben op de aandelenmarkten.

Bij commodities blijft de goudprijs stijgen en ook de prijzen van industriële metalen zijn verbeterd. De olieprijs steeg gisteren in Amerika flink, vanwege de spanningen in het Midden-Oosten. De olietoevoer is momenteel nog niet in gevaar, maar bij verdere escalatie zou de olieprijs verder kunnen stijgen.

Op de crypto-markten was er geen positieve reactie op de aandelenrally en de dalende rente. Vooral de dalende rente had steun moeten bieden, maar crypto ligt overwegend lager, met Bitcoin net boven de 64.000 dollar.

Resumerend lijkt de handel voor vandaag verdeeld tot hoger te starten. Het is onduidelijk of de rally van gisteren zich direct voortzet, maar de markt weet op elke dip kopers aan te trekken.

De markt blijft echter volatiel en het feit dat grote aandelen zoals NVIDIA bewegen als penny stocks, geeft aan dat de markt nog steeds niet goed in balans is. Hoewel het onduidelijk is of de recente correctie voorbij is (na de rally op woensdag), blijft de langetermijntrend opwaarts, zeker nu de rente ondersteuning biedt. We gaan op weg naar een verdeelde tot iets betere start, met opnieuw verschillende bedrijfsresultaten in Europa. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.