Navigation

SCE Trader: Morning Call dinsdag 1 oktober - iets betere start voorzien

SCE Trader: Morning Call dinsdag 1 oktober - iets betere start voorzien

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor Galapagos, verschillende aandelen en Ethereum en meer.

De verwachting is dat de Europese markten vandaag iets hoger gaan openen. Dit komt nadat we in de Verenigde Staten zagen dat de indices met moeite toch weer in de plus sloten, terwijl we in Azië een verdeeld beeld zien. De Chinese beurzen zijn gesloten vanwege Golden Week.

De Europese markt kijkt ook naar de Amerikaanse futures, maar dit is slechts een momentopname. Op basis van de huidige fair value zien we een zijwaarts patroon.

Gisteren bleven de Europese markten achter door de problemen in de auto-industrie, maar vandaag kunnen we mogelijk een lichte stijging verwachten. Dit volgt op de toespraak van voorzitter Powell van de Federal Reserve, die gisteren plaatsvond.

Powell klonk minder dovish dan de markt had verwacht, maar hij gaf tegelijkertijd aan dat hij een zachte landing verwacht voor de economie. Dit zou echter betekenen dat de renteverlagingen minder groot zullen zijn dan eerder gehoopt, en dat er in oktober waarschijnlijk geen verlaging van 50 basispunten komt. Dit hangt ook af van het belangrijke banenrapport dat vrijdag in de Verenigde Staten wordt gepubliceerd.

Uiteindelijk wist Wall Street zich te herstellen, en we verwachten dat hierdoor ook in Europa bij de opening stijgingen zichtbaar zullen zijn. De stakingen in de havens in de VS heeft tot nu toe weinig effect.

In de VS was er ook een opvallende ommekeer in het aandeel NVIDIA. Het aandeel begon de dag lager door zorgen dat het bedrijf mogelijk meer omzet in China zal verliezen. China werkt namelijk aan eigen chips en moedigt bedrijven en overheidsinstellingen aan om minder gebruik te maken van NVIDIA-chips.

In de loop van de handelsdag werd echter het volledige verlies goedgemaakt. Dit kan een signaal zijn dat chipgerelateerde aandelen vandaag wellicht in de plus gaan, hoewel Korea momenteel lager ligt en de omzetten in NVIDIA laag waren.

Daarnaast sluiten we een milde opleving in de autosector niet uit, hoewel dit voor ons geen reden is om daar weer in te stappen, aangezien we de autosector momenteel als zwak beschouwen.

Het is ook mogelijk dat oliegerelateerde aandelen iets zullen herstellen na de recente zwakte. Er zijn echter ook partijen die denken dat de correctie in deze sector nog groter kan worden, vooral nu het grondoffensief van Israël tegen Hezbollah beperkt lijkt te zijn en er daardoor geen grote verstoringen op de oliemarkt worden verwacht.

In Azië zijn de Chinese beurzen gesloten, dus daar zijn vandaag geen impulsen te verwachten. In de VS zagen we wel een stijging in China-gerelateerde aandelen, hoewel een groot deel van die winsten later in de sessie weer werd ingeleverd en Alibaba ging zelfs lager. Wat dat betreft denken we dat er wellicht een ronde van winstnemingen op komst is.

In Azië zien we dat de Nikkei hoger staat, wat betekent dat deze index vandaag een deel van het verlies van gisteren goedmaakt.

Bij obligaties is het beeld op dit moment gemengd. De tienjarige Amerikaanse rente staat op 3,79%, de Japanse op 0,86%, en de Duitse op 2,13%. Dit zijn beperkte bewegingen, terwijl de Italiaanse en Franse obligaties gemengde resultaten laten zien.

Op de valutamarkten blijft de dollar stabiel ten opzichte van de euro. De dollar is echter sterker geworden tegenover de yen.

Bij commodities tracht de goudprijs voorzichtig te stijgen na winstnemingen van gisteren, en de olieprijs blijft vlak. Bij andere grondstoffen zagen we gisteren een grote stijging in sojaolie, terwijl cacao met 7% daalde door forse winstnemingen. Industriële metalen krijgen steun vanuit China, hoewel de winsten in de VS beperkt bleven.

Bij crypto-currencies is het beeld gemengd. We hadden daar meer van verwacht, vooral door geruchten dat China in de toekomst soepeler zal omgaan met cryptoregulering, wat de markt daar zou kunnen openen. Bitcoin lijkt echter op een weerstandsniveau te stuiten.

Samenvattend verwachten we dus een iets betere start van de markten vandaag. De toespraak van voorzitter Powell is op lange termijn positief, maar kan op korte termijn voor wat volatiliteit zorgen.

Daarnaast is het mogelijk dat China-gerelateerde aandelen in de VS een ronde van winstnemingen zien voordat de stijging verder doorzet.

Tot slot zouden chipgerelateerde aandelen wat steun kunnen bieden, mede dankzij de rebound die we zagen in NVIDIA, dat kalm reageerde op de zorgen over mogelijk omzetverlies in China. Maar nu eerst een iets betere start.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.