Navigation

SCE Trader: de Morning Call - vrijdag 2 februari 2024: hoger - rente - AMZN - META - AAPL

De verwachting is dat Europa hoger zal starten. Dit na een sterk Wall Street. De cijfers nabeurs van Apple waren matig, maar Amazon en Meta daarentegen ijzersterk. De markt trekt zich nog weinig aan van de ontwikkelingen in het Amerikaanse commerciële vastgoed in de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers die vandaag in de VS worden vrijgegeven.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futures, als momentopname, zou de Amerikaanse beurs vanmiddag hoger openen met een momenteel voorziene plus voor de Nasdaq van 1%.

Op Wall Street kreeg de handel in de loop van de dag vleugels. Dit kwam mede door de dalende rente. De daling van de rente komt onder andere door het uitblijven van nieuwe verrassingen in de uitgiftes van leningen door de Amerikaanse overheid, zoals eerder aangekondigd. Ook relativeerde de markt de FOMC-meeting van woensdag waar de rente ongewijzigd bleef. Door stress bij een aantal lokale banken veroorzaakt door commercieel vastgoed hopen handelaren dat de Fed wordt overgehaald om toch eerder de rente te verlagen.

In dit verband zal er vanmiddag weer een ijkpunt zijn. De werkloosheidscijfers worden vrijgegeven in Amerika. Doordat Powell op woensdag aangaf dat als er wel een grotere dan verwachte afkoeling zal zijn op de arbeidsmarkt, de Fed ook eerder kan gaan verlagen, kunnen de data vanmiddag aanzienlijke invloed hebben.

Daar willen we weer aan toevoegen dat als er wel negatief wordt gereageerd, dit waarschijnlijk tijdelijk is. Het momentum voor aandelen, hoe smal de stijging ook wordt gedragen, is nog altijd te sterk. Waarderingen zijn even minder belangrijk geworden.

Van eventuele waarschuwingen van Wall Street watchers trekken handelaren zich weinig aan. Zo kan volgens Scott Rubner van Goldman Sachs de aandelenmarkt sterk dalen. Misschien heeft hij gelijk, maar terugkijkend naar zijn voorspellingen is het zijn stokpaardje om vooral bearish te zijn.

In Azië is mainland China duidelijk lager en Zuid-Korea stijgt met 2,5% dankzij de technologiesector. De Australische beurs presteert 1,5% beter ondanks een toename van de producentenprijzen. In het vierde kwartaal steeg de producentenprijsindex (PPI) in Australië met 4,1% op jaarbasis, een versnelling ten opzichte van de 3,8% in het derde kwartaal. Deze stijging betekende ook het einde van vier opeenvolgende kwartalen van afname voor de PPI.

In Japan staat de Nikkei hoger, ondanks de aandelen van Aozora Bank die voor de tweede opeenvolgende dag aanzienlijk dalen en het laagste punt in ongeveer drie jaar bereiken. De bank waarschuwde eerder voor haar investeringen in Amerikaans commercieel vastgoed.

Bij obligaties heerste opnieuw een vriendelijke stemming. De Amerikaanse 5-jaars rente bereikte zelfs een laagste punt sinds juni vorig jaar. Obligatiemarkten voelen zich steeds meer gesteund door economische data. Deze wijzen in meerdere gevallen op des-inflatie, hoewel de prices paid op woensdag in de ISM-index voor de VS juist onverwacht sterker steeg dan verwacht. Volgens het instituut dat deze cijfers vrijgeeft, is er nog steeds het risico van opwaartse inflatie. Mede ook doordat verschepingen overzee duurder worden vanwege de crisis in de Rode Zee.

In het geval dat inflatie wel weer terrein wint, mag een aanzienlijke neerwaartse beweging van obligaties (stijgend rendement) niet worden uitgesloten. Echter, de rente heeft al op veel geanticipeerd en er is momenteel geen bevestiging van een sterke toename van inflatie die de boel weer laat ontsporen. Tenzij er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden is de veronderstelling dat de inflatie langzaam verder zal dalen. En zelfs een stijging van inflatie door calamiteiten zal waarschijnlijk tijdelijk zijn. Dit komt doordat een nieuwe inflatie-ronde simpelweg niet meer handelbaar is voor consumenten. In dat geval gaan ze keihard op de rem staan met hun uitgaven. Dit leidt tot minder vraag (afname economie of krimp) en zou juist weer tot een afname van inflatie leiden.

Bij valuta is de dollar iets zwakker. Daarmee is er nog steeds dezelfde jojo zichtbaar als de afgelopen dagen. En bij commodities liet olie een aanzienlijke daling zien in de Amerikaanse sessie. Dit komt onder meer doordat de markt er rekening mee houdt dat de represailles van de VS tegen Iran "halfbakken" zullen zijn en zodoende niet zullen leiden tot een verstoring van de oliemarkt.

Ondertussen is door de aanval door Houthi-militanten op koopvaardijschepen de groothandelsprijs van diesel in Europa sinds het begin van het jaar met 12% gestegen tot iets meer dan $116 per vat.

De prijs van ijzererts in China is weer lager door zorgen over groei op het vasteland en door grotere exporten door Brazilië.

Goud had een sterke dag. Inderdaad door de daling van de rente, waar we het wel vaker over hebben gehad.

Crypto kende enige vraag in Amerika en ook hier speelde de daling van de kapitaalmarkt een rol. Ondertussen zijn er fascinerende discussies gaande onder experts. Dit betreft met name Solana en Ethereum. Zij wijzen erop dat ondanks dat Solana dan misschien 'onbetrouwbaar' wordt genoemd en niet altijd de juiste intenties heeft, het op het gebied van ontwikkeling in de sector wel durft te experimenteren. Dat ontbreekt volgens sommige experts die deze discussie voeren bij Ethereum. Solana probeert sneller en stabieler te worden, terwijl Ethereum nog steeds bezig is om zijn trilemma-problemen op te lossen. Wat dat betreft, kiezen wij voor geen van deze Layer-1 protocollen. We kiezen voor andere projecten zoals Near, Algorand en onder andere Chromia.

Immers wat ook in de rest van de wereld geldt kan ook opgaan voor crypto: als er twee vechten om een been, loopt de derde ermee weg.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.