Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 2 april: verdeelde start door rente


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Na een lang weekend begint de handel weer. De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld zal starten. Op Wall Street zagen we gisteren een gemengd beeld, terwijl de koersen in Azië momenteel ook verdeeld liggen.

Op basis van fair value, een momentopname voor de Amerikaanse markt, zien we dat de Amerikaanse futures iets lager liggen, wat een lager begin zou betekenen.

Binnen de chipmarkt is het bericht verschenen dat Taiwan Semiconductor waarschijnlijk haar kapitaaluitgaven gaat verhogen (bericht straks op scetrader.nl). Dit kan goed zijn voor toeleveranciers zoals ASML.

Op Wall Street was het beeld onduidelijk na een betere start, dit als gevolg van sterker dan verwachte macro-cijfers. Hierdoor houdt de markt er rekening mee dat de Fed pas in september de rente kan gaan verlagen.

Deze week staan er 14 Fed-toespraken op de agenda en vrijdag worden de werkgelegenheidscijfers gepubliceerd. Eerder op vrijdag heeft Powell aangegeven dat de Federal Reserve geen haast heeft om de rente te verlagen, waardoor de renteverwachtingen in de markt weer opwaarts zijn bijgesteld.

In Azië zien we een onduidelijk beeld. In Hongkong stijgt de markt, mede doordat de automaker Xiaomi-aandelen met 15% omhoog schieten en steun bieden. Maar dat is het ook.

Wat betreft obligaties, deze zijn gedaald (stijgende rente) waardoor het rendement op 10-jarig Amerikaans staatspapier is gestegen tot 4,31%, het Japanse papier staat op een rendement van 0,74% en het Duitse papier op 2,3%. Deze hoge rentetarieven kunnen tot enige voorzichtigheid leiden bij risk assets.

Op de valutamarkten is de dollar sterker geworden en bij commodities is de olieprijs verder gestegen. Ook de goudprijs ligt rond de 2260 dollar en blijft stijgen.

In de cryptomarkten is een lager beeld zichtbaar met aanzienlijke zwakte in Bitcoin, dat momenteel onder de 67.000 dollar staat. Sommige partijen schrijven dit toe aan de aankomende halving en anderen aan het getemperde rente-optimisme.

Resumerend, we gaan de week verdeeld van start. We verwachten dat de markten vooral letten op signalen met betrekking tot mogelijke rentebewegingen, waarbij de toespraken van Fed-functionarissen een belangrijk element zijn. Als de kapitaalmarktrente nog verder stijgt, kan dat gevolgen hebben voor de stemming en een excuus zijn voor winstnemingen. Dat zal nu moeten blijken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.