Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 2 mei: reactie op Fed-meeting


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld gaat starten. In Amerika werden de winsten uit handen gegeven, terwijl in Azië het beeld rustiger is met de Hang Seng Index in Hongkong sterk.

Op basis van fair value, een momentopname voor de Amerikaanse futuresmarkten, zou New York vanmiddag hoger gaan starten.

De Europese beurzen hebben vandaag als eerste te maken met de rentemeeting gisteren in Amerika. De rente bleef onveranderd en chairman Powell klonk minder hawkish dan verwacht. Toch kan gesteld worden dat de Federal Reserve momenteel geen aanleiding heeft om de rente te verlagen.

De obligatiemarkten verbeterde echter, terwijl aandelen de winsten uit handen gaven. Dit omdat de kwantitatieve verkrapping door de Federal Reserve wordt teruggebracht.

Uiteindelijk kan gesteld worden dat de ontwikkelingen rond de rente in Amerika onzeker blijven. Misschien dat de markt dit al heeft in geprijsd, maar dat zal moeten blijken.

Ondertussen zijn de bedrijfsresultaten ook nog steeds een thema. Deze kunnen gemixt genoemd worden tot beter, maar of dat voldoende steun geeft in een markt die aan het zig-zaggen is en ook naar excuses zoekt om nog wat winst te nemen, dat zal moeten blijken.

In ieder geval kwam ING met redelijke cijfers en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 2,5 miljard euro. ArcelorMittal heeft deze ochtend een beat gerapporteerd, om toch nog even bedrijfsresultaten mee te nemen die later ook op onze website worden behandeld.

Op Wall Street konden we zien dat na hogere noteringen uiteindelijk de klad erin kwam. De markt toonde hiermee haar onzekerheid aan. Vooral chip-gerelateerde waarden waren zwak.

Nabeurs kwam Qualcomm, ook een chipfabrikant, echter met sterke cijfers en steeg. Daarentegen daalde de koers van DoorDash op haar resultaten die juist zwak waren.

In Azië valt het op dat het beeld verdeeld is, met de Hang Seng Index sterk. De stijging van de Hang Seng Index geeft aan dat het nu een lange winstreeks laat zien, of dat een signaal is dat in ieder geval voor deze China-gerelateerde beurs de ellende achter de rug is, dat is nog niet geheel duidelijk. De andere beurzen leveren over het algemeen beperkt in.

Op obligatiemarkten noteert het Amerikaanse tienjaars papier op dit moment een effectief rendement van 4,62 procent. Daarmee is de kapitaalmarktrente gedaald. Het tienjaars Duitse papier staat op 2,58 procent en het Japanse papier op 0,9 procent.

Bij valutamarkten gebeurde er gisteren iets opvallends. Direct na het slot van Amerika hebben er waarschijnlijk interventies plaatsgevonden in de dollar tegen de yen. Dit valutapaar daalde sterk en momenteel noteert de dollar tegen de yen op 155,70. Voor de rest is zichtbaar dat de dollar fractioneel is verzwakt.

Bij commodities blijft olie nog steeds onder druk staan. Goud en zilver maken ook een slechte tijd mee en kenmerken zich door een neerwaartse beweging. Nu liggen we echt rond een belangrijke steun. Gaat dit niet houden, dan kan het zijn dat de stijging van goud voorbij is. Hoewel dat niet de verwachting is en juist de veronderstelling is dat goud nog een keer een up-move gaat maken.

Bij crypto is de klad er volledig ingekomen. Misschien niet onverwacht, nadat we flink zijn gestegen in de eerste instantie de laatste maanden, maar ook gedeeltelijk op pure hype. Tegelijkertijd is ook Bitcoin zwak en haar oude toppen zijn nog steeds niet definitief doorbroken.

Resumerend, de veronderstelling is dat de Europese beurzen vandaag redelijk rustig reageren op de ontwikkelingen in Amerika. Het beeld blijft wel onzeker, maar in eerste instantie gaan we ervan uit dat we een verdeelde start gaan krijgen en sluiten zelfs plussen in de loop van de dag niet uit als Amerika wel gaat herstellen (geen garanties).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.