Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 2 augustus: het gaat even goed mis

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 2 augustus: het gaat even goed mis

In Europa komen verschillende bedrijfsresultaten uit. Die kunnen dit openingsbericht kruisen. De belangrijkste worden uiteraard op onze website gebracht met onze visie.

De signalen wijzen op een duidelijk lagere opening in Europa, met mogelijke verliezen tot bijna 1% op de indices: althans bij de start. Dit komt nadat de koersen in Amerika gisteren sterk daalden, mede door angst voor een recessie, en we momenteel in Azië brede zwakte zien.

Op basis van de fair value, een momentopname van de Amerikaanse futures, lijkt Amerika vanmiddag opnieuw lager te openen.

De markten kijken ook uit naar de werkgelegenheidscijfers, die vanmiddag om 14.30 uur in Amerika bekend worden gemaakt en mogelijk van grote invloed kunnen zijn.

De Europese handel reageert op de sterke daling van de Amerikaanse beurs. Na sluitingstijd in Amerika presenteerden verschillende bedrijven hun resultaten. Grote bedrijven zoals Apple, Amazon en Intel kwamen met cijfers. De meeste cijfers werden gevolgd door lagere noteringen, met Intel die ongeveer 18% verloor.

De Europese technologieaandelen gaan hier waarschijnlijk op anticiperen, wat suggereert dat de technologiesector momenteel nog steeds in een grotere correctie zit. Er worden vragen gesteld of artificiële intelligentie wel het verwachte resultaat gaat opleveren en of de enorme kapitaalinvesteringen in technologie en chips voorlopig vruchten afwerpen.

De markten worden ook beïnvloed door de toenemende spanningen tussen Iran en Israël. Volgens de media en bronnen verwachten inlichtingendiensten binnen een aantal dagen een grootschalige raketaanval op Israël, groter dan de vorige vergeldingsactie van Iran. Amerika heeft al aangegeven Israël te steunen mocht dit gebeuren.

Terug naar de markt, de daling wordt voornamelijk toegeschreven aan een zwakke inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie, wat wijst op een mogelijke recessie. Dit zorgde voor een verkoopgolf. De daling van de rente had weinig effect door de toegenomen verwachting dat de Federal Reserve in september de officiële rente zal verlagen.

In Europa komen vandaag ook enkele bedrijfsresultaten uit, waaronder IMCD, OCI, Brunel en Envipco in Nederland. Deze cijfers spelen echter een ondergeschikte rol in vergelijking met de Amerikaanse resultaten. Sommige cijfers zijn al uit. We komen op deze cijfers, kort of uitgebreid, terug op onze website.

Wall Street ging gisteren van een plus naar een sterke min, na de publicatie van de inkoopmanagersindex. Dit werd gezien als een reden om te verkopen, hoewel de echte reden altijd gissen blijft. De markt blijft technisch wankel. Of er vanmiddag een herstel komt, hangt mogelijk af van de werkgelegenheidscijfers en de bewegingen op de derivatenmarkt.

De markt blijft uitermate instabiel, zoals blijkt uit de grote bewegingen bij bedrijven zoals Nvidia, die gisteren bijna 7% daalde. De Philadelphia Semiconductor Index laat zien hoe volatiel de markt momenteel is, na eerst een winst van 7% eerder deze week, ging het gisteren weer 7% naar beneden.

In Azië zien we momenteel ook grote zwakte. De Nikkei-index daalde bijna 5% en de Kospi ligt 3,3% lager. Dit duidt erop dat vooral chip- en technologieaandelen onder druk staan. SK Hynix moet zelfs 10% inleveren.

Bij obligaties zien we een sterke stijging van de koersen en een daling van het effectief rendement. Dit lijkt echter niet voldoende om de handel te steunen, door de angst voor een recessie en afnemende bedrijfsresultaten. Het tienjarig Amerikaans papier is zelfs gedaald tot 3,97%. Het Japanse papier staat op 0,98% en het Duitse papier op 2,25%. Ook het Italiaanse en Franse papier noteren momenteel een lager effectief rendement.

Bij commodities zien we dat goud lager staat, wat een correctie lijkt na de recente rally. Tevens staan de prijzen van industriële basismetalen onder druk. In China zien we momenteel ook negatieve koersen.

De olieprijs wacht af wat er gaat gebeuren in het Midden-Oosten en is de afgelopen 24 uur gedaald.

Bij de crypto-markten zien we dat de lagere rente, wat goed zou moeten zijn voor high-risk beleggingen, geen effect heeft en zien we lagere noteringen. Bitcoin staat momenteel op 64.600 dollar en ook Ethereum is zwak. Dit past bij het totaalbeeld van een zenuwachtige markt en winstnemingen.

Resumerend, de angst voor een recessie, samen met bedrijfsresultaten die geen steun bieden, zorgen ervoor dat Europa vandaag waarschijnlijk flink in de min zal starten. In de loop van de dag zal moeten blijken wat de tweede reactie wordt.

De werkgelegenheidscijfers kunnen zorgen voor een rebound, maar het kan ook zijn dat de steunlijnen worden doorbroken en de markt verder daalt. Dat is dus koffiedikkijken

Voor de lange termijn is de huidige neerwaartse beweging misschien positief, omdat de markt te veel hype was en deze hype nu verdwijnt. Op dit moment wordt een lagere start voorzien en we moeten afwachten wat er verder gebeurt. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.