Navigation

SCE Trader: Morning Call maandag 2 september: verdeeld - EBUS - ASML

SCE Trader: Morning Call maandag 2 september: verdeeld - EBUS - ASML

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op de website: 'Traden met de CDI'.

De verwachting is dat de Europese markten vandaag verdeeld openen. De beurzen in New York zijn vandaag gesloten, en in Azië zien we overwegend een negatief beeld. Wel zijn Indiase aandelen nu al 13 dagen op rij in de plus met record na record.

Op basis van de fair value, hoewel dat vandaag weinig betekenis heeft als momentopname, zou de Amerikaanse markt bij een opening waarschijnlijk licht lager beginnen.

De Europese beurzen moeten het dus zonder de invloed van de Amerikaanse handel doen, wat betekent dat we een zeer rustige handelsdag verwachten.

Daarnaast zullen de markten waarschijnlijk reageren op de aanhoudende zwakte in Azië, waar verschillende inkoopmanagersindices uit China als overwegend negatief worden beschouwd.

Wat betreft individuele aandelen verwachten we dat de koers van Ebusco mogelijk verder zal dalen. Later vandaag een artikel, waarin we onze negatieve visie op het aandeel toelichten, maar je kan ook altijd onze database over Ebusco raadplegen.

ASML kan reageren op berichten in de media over een mogelijke grote reorganisatie bij Intel. Dit nieuws kan zowel negatief als positief worden opgevat voor ASML, en ook hierover later meer informatie.

Bij de start van de handel kunnen we ook te maken krijgen met de effecten verkiezingsoverwinning van de AfD in enkele Duitse deelstaten. Echter, het is de vraag of dat daadwerkelijk het geval zal zijn, aangezien markten de laatste tijd vaak ongevoelig blijken voor dit soort politieke gebeurtenissen.

Volgens exitpolls, zoals na 18.00 uur gisteren werd vrijgegeven stond de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) op het punt om voor het eerst een deelstaatverkiezing in Duitsland te winnen. Dat bleek ook zo te zijn bij de tellingen. Dit is een aardverschuiving voor de politiek, nu de afgelopen jaren de Afd steeds meer steun heeft gekregen in verschillende regio's van het land. Volgens politieke experts weerspiegelt de overwinning van de Afd een groeiende onvrede onder bepaalde kiezersgroepen, vooral over kwesties als immigratie en EU-beleid. Deze ontwikkeling kan gevolgen hebben voor het politieke landschap in Duitsland en de traditionele partijen uitdagen op deelstaatniveau.

Afgelopen vrijdag zagen we op Wall Street een overwegend hogere afsluiting van de handel. De S&P 500 steeg met 1% en de Nasdaq zelfs met 1,3%. Ook herstelde de koers van NVIDIA licht. Deze stijgingen vonden echter plaats binnen de handelsrange die we de afgelopen dagen al hebben gezien.

In Azië is het beurssentiment zwak, vooral in China-gerelateerde indices zoals de Shenzhen-index, die meer dan 1% daalt. Ook de Hang Seng-index in Hong Kong verliest ongeveer 1,8%.

De economische cijfers, zoals de inkoopmanagersindex in China van vannacht, worden als negatief ervaren, en er is nog steeds geen duidelijk signaal dat de Chinese economie zich aan het herstellen is. Het feit dat China mogelijk toestaat dat huiseigenaren hun hypotheekvoorwaarden heronderhandelen met banken kan negatief uitpakken voor de bankensector. Hierover hebben we vrijdag al een artikel gepubliceerd.

Wat betreft obligaties is het effectief rendement iets opgelopen, maar blijft het binnen de recente bandbreedte. De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties staat op 3,91%, op Japanse staatsobligaties op 0,9%, en op Duitse staatsobligaties op 2,29%. Ook de Italiaanse en Franse staatsobligaties hebben een iets hoger effectief rendement.

De dollar beweegt nauwelijks, met de dollar-yen die momenteel iets zwakker is op 145,9. Bij commodities consolideert goud, maar blijft de laatste tijd tegen weerstand aanlopen, wat aandacht vereist. De olieprijs is lager in Azië, met granen die vrijdag flink stegen. De prijs van sinaasappelsap was sterk in de VS, terwijl industriële metalen juist dalen.

In de crypto-markt blijft het beeld onduidelijk. Hoewel er in Azië enig herstel zichtbaar is, zien we nog geen duidelijke trend van optimisme. De koers van Bitcoin staat momenteel op 57.850 dollar, waar deze al enige tijd schommelt, zonder tekenen van een duidelijke richting. Er blijft een risico op verdere dalingen, met name voor altcoins.

Samenvattend lijkt het erop dat we een rustige, verdeelde opening tegemoet gaan. Omdat de Amerikaanse markten gesloten zijn, verwachten we dat de handelsdag naarmate de dag vordert steeds rustiger zal worden, tenzij er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.