Navigation

SCE Trader: Morning Call woensdag 2 oktober - focus op Iran & Israël

SCE Trader: Morning Call woensdag 2 oktober - focus op Iran & Israël

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor Iran & Israël, Nike, verschillende aandelen en meer.

De signalen voor de Europese beurzen zouden we als gemengd en onduidelijk willen omschrijven. De futures voor Europa wijzen, hoewel dat slechts een momentopname is, op een iets betere start.

Dit komt nadat de Amerikaanse beurzen gisteren flink onderuitgingen, na een aanval van Iran op Israël, wat zorgde voor veel onzekerheid op de markten.

In Azië zien we dat er in Hongkong weer gehandeld wordt, wat resulteert in een forse stijging van de beurs aldaar.

De rentemarkten waren sterk, de dollar en goud waren veilige havens. De olieprijs steeg door zorgen over verdere escalatie in het Midden-Oosten, terwijl Bitcoin faalde als zogenoemde vluchtvaluta.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, wat wederom slechts een momentopname is, zou Amerika vanmiddag iets lager kunnen openen. Maar we willen benadrukken dat dit nu helemaal een momentopname is, omdat de situatie in het Midden-Oosten elk moment kan veranderen.

De Europese beurzen, die gisteren aanvankelijk wat hoger openden, verloren terrein nadat het Witte Huis meldde dat een aanval van Iran op Israël op handen was. Vele marketwatchers voorspelden dat dit nog zo'n 12 uur kon duren, maar dat bleek niet het geval.

De aanval werd ingezet en de Europese beurzen, die al nerveus waren, reageerden defensief en daalden, net als de Amerikaanse beurzen. Ondanks een herstel bij het slot in de VS, blijft de situatie gespannen.

Er wordt nu verwacht dat Europa bij de opening misschien [en onzeker] een technische rebound kan laten zien op basis van het kleine herstel in Amerika bij het slot, maar de situatie in het Midden-Oosten is nog lang niet voorbij. Israël zal naar verwachting snel reageren.

Het idee dat de aanval van Iran op Israël slechts symbolisch was is onzin. Er werden honderden raketten afgevuurd die veel schade hadden kunnen aanrichten, ware het niet dat de verdediging goed georganiseerd was.

Op Wall Street publiceerde Nike nabeurs zijn resultaten, die negatief werden ontvangen, waardoor het aandeel daalde. Overigens doen wij niets met Nike en ook niets met Adidas.

In Azië zagen we de heropening van de beurs in Hongkong met een flinke stijging. Aan de andere kant staat de Nikkei lager, waardoor het onduidelijk is of we steun vanuit Azië kunnen verwachten.

Obligaties werden gekocht, waardoor het effectieve rendement iets daalde. De tienjarige Amerikaanse staatsobligaties staan nu op 3,74%, Japanse obligaties op 0,83% en Duitse obligaties, die zelfs even onder de 2% dipten, staan nu op 2,04%. Ook de Italiaanse en Franse rentes zijn gedaald.

De dollar werd sterker, wat een teken is dat beleggers een defensieve houding aannemen. De euro verzwakte, mede ook door de kans dat de ECB agressiever de rente moet verlagen gezien de zwakke economische data. De yen noteert momenteel op 143,8 ten opzichte van de dollar.

Wat betreft commodities zagen we een forse rally in de olieprijzen, aangezien het onduidelijk is wat de gevolgen zijn van de huidige gebeurtenissen. Toch willen we opmerken dat Amerika olie-onafhankelijk is, en zolang de bevoorradingsketen niet verstoord wordt, zou de stijging van de olieprijs kunnen afvlakken.

De aandacht ging echter vooral uit naar goud, dat een sterke rally doormaakte. Beleggers stapten uit Bitcoin en verruilden hun posities juist voor goud. Of de stijging van goud zal doorzetten, moeten we afwachten. Hoewel de trend op de lange termijn opwaarts is, kan goud, bij afwezigheid van verdere escalatie in de komende 24 uur, nog wat terugvallen voordat kopers zich opnieuw aandienen.

In de crypto-markt zagen we juist dalingen. Bitcoin herstelde enigszins in Azië en staat nu op 61.600 dollar, maar het feit dat Bitcoin niet als vluchtvaluta fungeerde, is een zwaktepunt. Beleggers verkochten hun Bitcoin juist voor dollars, goud en obligaties.

Samenvattend kunnen we stellen dat de signalen voor een iets betere start in Europa nog geen sterke indicatie voor de dag zijn. We zullen de markt van moment tot moment moeten volgen, waarbij de onderliggende lange beweging waarschijnlijk opwaarts blijft.

Tot slot, het is zelfs mogelijk dat het regime in Iran op termijn verzwakt, wat de markten positief zou kunnen beïnvloeden, omdat de toekomst voor het Midden-Oosten dan mogelijk optimistischer wordt gezien. Maar eerst afwachten hoe de opening vandaag verloopt.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.